Едва ли ще има нови изборни правила до пролетта
Едва ли ще има нови изборни правила до пролетта / БГНЕС, архив

Най-вероятната хипотеза е, че няма да има нови изборни правила до пролетта, коментира в кулоарите на парламента председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той уточни, че това показвали експертните анализи, а ПГ на ГЕРБ стояла зад волята на избирателя, която те ще подкрепят възможно най-бързо и най-скоро.

Времето е малко, ние сме внесли проект за решения във връзка с проведения референдум, вотът на избирателя трябва да получи подкрепа, подчерта Кирилов.

БСП: Това НС няма необходимото доверие да се занимава с промяна в изборните закони

По думите му обаче пълното мажоритарно гласуване засега среща подкрепа само от ПГ на ГЕРБ и означава , че може да не мине, но може и да бъде подкрепено. Председателят на правната комисия обаче е категоричен, че не бива да се работи на парче, когато става въпрос за толкова съществена промяна. Трябва да бъдат спазени изискванията на международния стандарт за добра практика, правилата на Венецианската комисия, чиято препоръка била изборните правила да не се пипат година преди провеждането на вот.

"За" и "против" мажоритарната избирателна система

Ако обаче има воля и се вземе решение, следващите извънредни парламентарни избори било възможно и да са по нови правил. Ако се мине на този вариант, според Данаил Кирилов, е редно предварително законодателите да обосноват защо се взема това решение, да бъдат уведомени и правозащитните организации за това.

Вариант имало сега да се приеме проект за решение за изменения на изборните правила, а следващото НС да пристъпи реално към съответните промени в законите, имащи отношение към промяната на законите. Когато се предприемат толкова сериозни промени, трябва да се даде срок до тяхното влизане в сила както беше с електронното гласуване, обясни Кирилов.

Какво е мажоритарен вот и какви са различните варианти за него?

Според него при мажоритарен вот районирането трябва да бъде направено от неполитически орган, който има голямо обществено доверие. Ако следваме ИК на Мая Манолова би следвало това да е независимата и професионална ЦИК - ако мислите, че ЦИК е професионален и независим орган, означава, че трябва да е ЦИК, заедно с ГРАО и администрацията, която има отношение по регионалното позициониране на населението, коментира представителят на ГЕРБ. Но уточни, че това е процес, който изисква време, за да се спази традицията в зависимост от географското положение и етноса.

По отношение на партийните субсидии Данаил Кирилов припомни, че това става с промяна в закона за политическите партии и ГЕРБ има готовност за такива. Изразили сме позиция за 0 лв. партийна субсидия , в правилата премахваме целия режим по отношение на субсидирането, допълни той, цитиран от БТА.