Страната ни настоява за справедлив процес за задържания в Иран българин
Страната ни настоява за справедлив процес за задържания в Иран българин / снимка: Sofia Photo Agency
Няма никаква връзка между отложеното посещение на иранския заместник-министър на външните работи и процеса срещу задържания в Иран българин Живко Русев, който беше заловен със 135 килограма хероин. Това заяви в интервю за предаването „Денят” на Дарик външният ни министър Ивайло Калфин. Той подчерта още, че България ще направи всичко възможно, за да осигури справедлив процес, но доказателствата, свързани с вината на българина, са много сериозни.

"Ние ще направим всичко възможно, както за всеки един български гражданин, да му осигурим и адвокат, и максимално съблюдаване на правата в рамките, разбира се, на другото законодателство", каза още Калфин и добави: "Ако има нещо принципно неприемливо за България – ние в никакъв случай не бихме се намесили в съдебните процедури, но не е приемливо за България изпълнението на смъртната присъда. Това е нещо, което не случайно не присъства в българското законодателство и България не един път е изразявала своята позиция за отмяна на смъртното наказание. Каквото и да е престъплението, ние ще положим всички усилия наказанието да не бъде такова".

В предаването „Денят” по темата за отварянето на реактори на АЕЦ "Козлодуй" министър Калфин заяви, че това е един от начините да бъдат компенсирани големите загуби, които България понесе и от газовата криза и от закриването на реакторите. Той уточни, че няма краен срок, в който правителството да изпрати в ЕК своята мотивация за отварянето на спрените реактори. „България може да поиска задействането на тази клауза до края на годината”, заяви министър Калфин. Ето какво още каза външният ни министър:  

Преди няколко дни еврокомисарят по енергетиката отново ни обезкуражи като каза, че според него аргументите на българския парламент за отварянето на тези два реактора са абсолютно погрешни. Това не ви ли демотивира?

„Отварянето на двата реактора е един от начините да бъдат компенсирани големите загубите, които България понесе и в резултат на газовата криза, и заради закриването на тези четири реактора. Ако г-н Пиебалгс има други как да бъде продължено компенсирането, те ще бъдат изслушани с много голямо внимание. Много активно преговаряме и с Европейската комисия по пакета предложения, които България даде за инвестиционни проекти, които са също важни и са свързани с енергийната сигурност. Първоначалното предложение на комисията е абсолютно неудовлетворително за нас. Комисията предложи да финансира с 20 милиона връзката между България и Гърция – газовата връзка. Това е малка част финансиране за един проект. Целият проект, който предложи първоначално комисията, е изключително дебалансиран – и географски, и като съдържание на проектите, които са включени в него”.

Според министър Ивайло Калфин НДСВ не избира най-цивилизования начин да представи различното си мнение. В предаването „Денят” той бе помолен да коментира заявеното от жълтата партия, че ще напусне коалицията, ако ЕК даде отрицателен отговор за искането на България за повторното отваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

„Ако НДСВ търси повод да излезе от коалицията, сигурно ще го намери навсякъде, включително и в отговор на ЕК”, заяви Калфин.

Как ви се струва поведението на НДСВ през последните седмици? Уронва ли се стабилността на кабинета от непрекъснатата им инакомислеща позиция – и за АЕЦ „Козлодуй”, и за изборното ни законодателство?

„Очевидно, че колегите от НДСВ търсят някаква подкрепа преди избори. Мисля, че не са избрали най-добрия начин. Погледнато отвън, много по-малко солидна става позицията на страната ни, много по-несериозна, след като част от министрите, част от правителството защитават точно обратната позиция на тази, която защитава другата част. Представяте си как изглеждаме отвън с това. НДСВ не избира най-цивилизования начин да представи различното си мнение, според мен”, добави още вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Интервюто с Ивайло Калфин четете тук