Служебният вътрешен министър Калин Стоянов направи първи коментар за разследването в Агенция "Митници", арестите за контрабанда, скандала около доскорошния главен секретар Живко Коцев и появилите се снимки

Силовият министър заяви, че има информация за "вечеринки в тесен кръг, които са организирани и провеждани в дома на Бойко Рашков".

"На тези вечеринки са се разпределяли задачи на всеки от там присъстващите кой и по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана аз министър на вътрешните работи и впоследствие също на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започвало и кадруването - кой да е министър, кой да е зам.-министър, кой да е шеф на еди коя си служба", посочи Калин Стоянов. 

„За съжаление, скандалът е голям и според мен ще останат тежки негативни репутационни щети както към длъжността главен секретар, така и към МВР и държавата, като цяло. Много трудно ще възстановим и крехкото доверие, което гражданите имат към ведомството”, подчерта Стоянов.

Арести, обвинения и контрабанда

"Познавам Стефан и Марин Димитрови от министерството, Бойко Рашков запозна всички ни с тях. Те бяха доста често в министерството, предимно Стефан Димитров", заяви още МВР министърът за задържаните за контрабанда баща и син.  

На въпрос дали е знаел с какво се занимават Димитрови, Калин Стоянов отговори: „Хора, като вътрешен министър, който видиш при него, независимо в какво качество е там, всеки го възприема като едва ли не някаква чиста монета, че тези хора са доста близки до министъра, още повече, че се случваше доста често“.

На 4 април прокуратурата постанови задържане за срок до 72 часа на бившия вече директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов. Това се случи след акция на Комисията за противодействие на корупцията и Държавната агенция „Национална сигурност“. Образувано бе досъдебно производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления.

Софийският градски съд остави в ареста Банкова и Стефан Димитров. По време на делото съдия Тони Гетов съобщи, че в материалите по разследването има снимки и записи на разговори между Петя Банкова и Живко Коцев. Заснети са снимки на Живко Коцев, Стефан Димитров и "друго обществено известно лице", на които се вижда часовник, който след срещата им вече е на ръката на Живко Коцев, каза съдия Гетов. През последните дни снимките бяха коментирани и от политици. Гледането на мярката на Марин Димитров бе отложено, тъй като мъжът постъпи в болница.

Скандалът с Живко Коцев

Във връзка със случилото се с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев министър Стоянов заяви: „На 3 април Живко Коцев дойде при мен и ми каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че е в СГП и поисках да се свържа и да говоря с него. Свързахме се и ми каза, че иска да си пусне три дни платен отпуск. Това е”.

Министърът поясни, че е знаел, че същият ден е направен обиск в кабинета на Коцев. „Разговорът с него беше само вечерта, когато приключиха процесуалните действия и когато си подписа заявление, с което поиска да напусне системата на МВР. По никакъв начин не съм оказвал натиск”, добави той.

Според Стоянов някой е съветвал Коцев за всичко. „Веднъж е подаване на оставка по собствено желание, а на другия ден всички станахме свидетели как стана оттеглянето ѝ”, каза още министърът на вътрешните работи. Той обяви, че е разпитан в прокуратурата основно за назначения, които не са се случили, в Областната дирекция на МВР в Хасково.

Изборите

По отношение честността на предстоящия вот, Стоянов заяви, че МВР не организира изборите. Ангажимент на ведомството било да охранява изборните секциите, книжата и машините. „И не на последно място - да се бори с тежкото явление - купуване и продаване на гласове. Мисля, че ще се преборим”, е мнението му.

„Недоумение за мен, хората около мен и за голяма част от служителите е как някой след шест месеца ни упреква, че не сме се справили на изборите. Преди, по време и след вота нямахме критика от тези хора, които в момента я отправят. Считам, че ще се справим. Още повече - за първи път чухме, според изказвания, че МВР отговаря и за недействителните гласове. Пълен абсурд”, завърши Стоянов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

По темата