/ БГНЕС
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да се занимава с писмото на бившия правосъден министър Атанас Славов. В него той настоява за проверка дали е имало натиск върху бившия главен секретар Живко Коцев от и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов и градския прокурор Илиана Кирилова.

Според кадровиците в искането не са посочени правни основния за проверката, липсват и документи. Освен това проверка и евентуални дисциплинарни наказания могат да бъдат наложени от инспектората на ВСС. Затова те препратиха сигнала на Атанас Славов към инспектората.

„Нямаме никакво правомощие да образуваме и инициираме дисциплинарно производство. Това няколкократно го казваме в тази зала. Очевидно трябва да продължим да го повтаряме, за да може някой да асимилира какво означава”, заяви Евгени Иванов, член на Прокурорската колегия.

„Правомощие на министъра на правосъдието е да извърши тази проверка или инициира дисциплинарни производства, ако установи, че има дисциплинарни нарушения”, посочи Огнян Димов, член на Прокурорския съвет.

Президентът освободи Живко Коцев


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА, nova.bg