Над 400 000 лева са намерени в банкова касета на бившия главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина. Красимир Томов беше един от задържаните по време на акцията в агенцията. Той е обвинен, като част от схема за издаване на документи за българско гражданство. От прокуратурата уточняват, че Томов е декларирал само 60 000 лева - спестявания, посочва NOVA.

Иззеха 427 000 лв. от сейф на главния секретар на ДАБЧ

сейф пари
Специализирана прокуратура

Освен него, сред задържаните е и шефът на Агенцията за българите в чужбина - Петър Харалампиев.
 
Държавното обвинение твърди, че арестуваните са издавали нерегламентирано български документи срещу пари.

Намерените пари в сейфа на Томов биха могли да бъдат свързани с работата му в агенцията и с обвиненията, които са повдигнати за участие в организирана престъпна група. Това каза изпълняващият функцията на временен ръководител на специализираната прокуратура Димитър Петров.

Над 20 арестувани при акция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)

сейф пари
Специализирана прокуратура

Съдът остави в ареста бившия шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев
 
„Считаме, че имаме доказателства, като това ще бъде конкретизирано в обвинението на съответните лица. Събраните доказателства към настоящия момент според нас са безспорни”, каза още той.
 
Петров заяви, че към момента няма доказателства част от тези пари да са стигали до определени политически сили или лица: „Нашите данни са, че само Томов е имал достъп до този сейф. Затова считаме, че сумите са съхранявани там. По отношение на въпроса дали суми са вървели към политическа сила или лица, към този етап няма такива доказателства, поради което считам, че не трябва да се прави такава политическа спекулация”.
nova.bg