Петър Харалампиев
Петър Харалампиев / БГНЕС
Съдът остави в ареста бившия вече председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев. В ареста остава и главният секретар на агенцията Красимир Томов. Другият обвиняем по делото - сърбинът Марко Стойов, се отказа да обжалва задържането си и също остава зад решетките.
 
Пред апелативните магистрати Петър Харалампиев заяви, че не е извършил престъпление и че няма намерение да се укрие, ако бъде пуснат на свобода.

Той обясни, че с главния секретар на агенцията е в чисто работни взаимоотношения, а с Марко Стойов се е виждал веднъж около културно мероприятие в Сърбия. Харалампиев подчерта, че отговорно ще съдейства на разследването, тъй като е човек с положение в обществото и неведнъж е заемал публични постове.

Над 20 арестувани при спецакция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)

Според адвоката на Харалампиев и бивш градски прокурор на София Николай Кокинов, с доказателствата, налични към момента, делото няма как да приключи с осъдителна присъда.
 
"За този етап, според съда, има обосновано предположение. Не съм съгласен с този извод, но това си е мое мнение. Ще се борим по-нататък. При този тип доказателства до осъдителна присъда според мен не може да се стигне", каза Кокинов.

Шефът на Агенцията за българите в чужбина остава в ареста

Пред магистратите адвокатите на обвиняемите отново заявиха, че разследването до момента се крепи на свидетелските показания на шепа хора, сред които и заместникът на Харалампиев Димитър Владимиров. Защитниците обясниха, че той  също е бил сред арестуваните. Впоследствие обаче показанията на Владимиров срещу колегите му се оказали ключови за прокуратурата. Като "заинтересован" свидетел определи Владимиров Николай Кокинов, като добави, че след развоя на събитията доскорошният заместник на Харалампиев оглави агенцията.

Харалампиев вече не е председател на Агенцията за българите в чужбина

Третият обвиняем и сочен за посредник в схемата за търговия с удостоверения за български произход е сърбинът Марко Стойов. Той се отказа да обжалва мярката си за неотклонение и остава в ареста.
 
Пред медиите адвокатът му Николай Беров аргументира решението така: "Целта ни е поне в рамките на месец прокуратурата да събере някакви доказателства и тогава реално и обективно да се преценява".

Беров напомни, че решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване..."Ние решихме малко по-късно да повдигнем въпроса за мярката за неотклонение и да видим до тогава дали прокуратурата ще събере някакви доказателства", каза Беров. Към момента за Стойов няма никакви доказателства и самата прокуратура не сочи какво конкретно е извършил, твърди защитникът му.
 
Петър Харалампиев, Красимир Томов, Марко Стойов и стобственичката на фирма за преводи и легализации Петя Симеонова бяха задържани при шумна акция на прокуратурата и МВР в последните дни на октомври, като бе съобщено за над 20 ареста. Единствено срещу тях четиримата бяха повдигнати обвинения.