/ БГНЕС
Шефът на Агенцията за българите в чужбина остава в ареста
99501
Шефът на Агенцията за българите в чужбина остава в ареста
  • Шефът на Агенцията за българите в чужбина остава в ареста
Няма „заловени” пари по разследването в Държавната агенция за българите в чужбина, което прокуратурата определи като най-сериозната си работа в установяване на корупция по високите етажи на властта. Това твърдят адвокатите на обвиняемите, които днес съдът остави в ареста. Според защитниците, приемането на подкупи е само по думите на двама свидетели, на чиито показания се крепи разследването.

Над 20 арестувани при акция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)

Председателят и главният секретар на агенцията Петър Харалампиев и Красимир Томов, както и сърбинът Марко Стойов, бяха оставени в ареста. По време на заседанието прокурорът по делото Ангел Кънев изложи тезата на разследването, според която те тримата, в съучастие с четвъртата обвиняема, която е под гаранция Петя Симеонова са осъществявали престъпната практика на търговия с удостоверения за български произход. Симеонова е собственик на фирма за превод и легализация в Кюстендил и срещу нея постъпва сигналът в полицията, от който тръгва цялото разследване. Спрямо жената са прилагани СРС-та, които засичат разговори за такси и хонорари обясни адв. Мариана Тодорова:
 
„Те са си казвали хонорарите на клиентите за извършените от тях услуги. Има разпитана свидетелка, която е работила в тази агенция, която казва дори конкретни цифри за това какво тя взима тази сума. И определя, например 15 лева за превод. Хонорарът за нея лично е 400 лева. Тя си казва за какво ги е искала от клиентите тези пари. Но тя не казва, че от тази сума е дала на някой от задържаните лица“, посочи адвокат Тодорова.

Според адвоката на Петър Харалампиев и бивш градски прокурор на София Николай Кокинов прокуратурата гради обвинението си на двама основни свидетели. Единият е заместникът на Харалампиев – Димитър Владимиров, а другият приятел на Харалампиев – Петър Стойчев.

Повдигнаха обвинение на шефа на Агенцията за българите в чужбина

Защо след като Владимиров се е съпротивлявал с корупцията в агенцията, не е подал сигнал към прокуратурата по-рано, не стана ясно.

Адвокатите оспориха показанията на Стойчев, който в един от дните, за които твърди, че е станал свидетел на вземане на подкуп от Харалампиев, е бил на остров Тасос, заедно с жена си - украинската поп певица Катерина Бужинска, която по това време е имала и сценична изява.
 
За изясняването на тези обстоятелства прокуратурата ще иска информация от администраторите на Facebook и от граничните власти, обясни обвинителят Ангел Кънев:
 
„Кой е точно на снимката. Трябва да се назначи конкретна експертиза, за да установи дали това е човекът. Трябва да искаме разрешение от американските власти, за да имаме достъп до сървъра на фейсбук, да установим кога е качена тази снимка и дали този профил действително е на свидетеля Димитър Стойчев, а не е създаден с оглед защитна теза на някой от обвиняемите“.
 
Според адвокатите в цялото разследване не са намерени пари, за които да има доказателства, че са от корупционна практика:
 
„Основният свидетел е настоящият заместник-шеф на агенцията. Той твърди, че е присъствал на уговорки, но не е получавал пари“.