Повдигнаха обвинение на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина. Петър Харалампиев е посочен от спецпрокуратурата като лидер на организирана престъпна група за подкупи и за други престъпления. Това заяви адвокатът му Николай Кокинов пред NOVA. Харалампиев е задържан за 72 часа. С обвинения са още трима души, сред които и главният секретар на агенцията Красимир Томов. 

Над 20 арестувани при акция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)

Вчера при мащабна акция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) бяха задържани над 20 души, сред които председателят на агенцията Петър Харалампиев и главният секретар на ведомството. Разследването е за корупция при издаването на документи за български произход на чужденци. Акцията се проведе в София, Плевен и Кюстендил.

Според прокуратурата става въпрос за организирана престъпна група, която срещу подкупи раздавала удостоверения за български произход на граждани от Молдова, Украйна и Македония.

Групата била наблюдавана в продължение на няколко месеца след сигнал до антикорупционната комисия. Задържаните са следени със специални разузнавателни средства.

Йотова работила с Харалампиев, както с всеки председател на Агенция за българите в чужбина

По неофициална информация срещу 5000 евро чужди граждани получавали удостоверение за български произход. Издавани са между 30-40 документа на седмица, което означава, че нерегламентираните суми седмично може да са достигали 200 000 евро.
nova.bg