/ Специализирана прокуратура
Специализираната прокуратура е иззела сумата от 427 000 лв. в левове и различни други валути от банкова касета на главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов, съобщават от държавното обвинение.

Томов е обвиняем по досъдебното производство за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция. Томов заедно с бившия вече шеф на агенцията Петър Харалампиев и още един обвиняем остана в ареста след акция в ДАБЧ в края на октомври, при която бяха задържани общо 20 човека.

Съдът остави в ареста бившия шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев

От прокуратурата посочват , че на 13 ноември 2018 г. с разрешение на съда е извършено претърсване и изземване на банкова касета, наета от Томов.

сейф пари
Специализирана прокуратура


Над 20 арестувани при акция в Агенцията за българите в чужбина (ОБЗОР)

В касетата били намерени и иззети значително количество недекларирани според изискванията на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество пари в различни купюри и валути - евро, долари, британски паундове и левове. Левовата равностойност на намерената сума надхвърля 427 хиляди лв. Съгласно закона Томов е декларирал единствено 25 350 лв. спестени средства, както и 36 000 лв. от заплати, твърдят разследващите.

сейф пари
Специализирана прокуратура

5 ноември: Харалампиев вече не е председател на Агенцията за българите в чужбина

Иззетите парични средства са били държани в касета на банков офис в столицата, като достъп до нея е имал единствено обвиняемият главен секретар на ДАБЧ, съобщават от прокуратурата.
Както претърсването и изземването на парите от банковата касета, така и огледът им като веществено доказателство на 19 ноември са извършени след производството по мярката за неотклонение на Красимир Томов в Специализирания наказателен съд заради декларирана служебна ангажираност на неговите защитници.

сейф пари
Специализирана прокуратура

От прокуратурата обясняват, че адвокатите, които присъстват на такива процесуално-следствени действия, заявили свободни дати за участие в тях едва след делото по мярката. "На самото дело, в защита на клиента си, те изтъкнаха като аргумент липсата на намерени парични средства, доказващи престъпна дейност на Томов и другите обвинени по досъдебното производство", обясняват от прокуратурата.