Открити са телата на двете жени, издирвани след взрива в оръжейния завод „Арсенал”, съобщиха на извънреден брифинг от прокуратурата и МВР тази сутрин. С това официално жертвите на взрива стават три – мъж на 55 години и две жени на 53 и 43 години.

"Мъжът е с осем години стаж в завода, едната жена е с девет години стаж в „Арсенал”, а другата с 15”, посочи окръжният прокурор Дичо Атанасов.

При експлозията пострада и друга жена, която е транспортирана в София. Състоянието ѝ е тежко, но стабилно.

Взети са проби от местопроизшествието. Огледът приключи в светлата част на деня и днес продължава. Променя се квалификацията на деянието, тъй като жертвите са повече от една. 

Назначени са съдебно-медицински експертизи на телата, предстои да се назначат още химическа експертиза, взриво-техническа експертиза и други, уточни Атанасов. Ще бъде уточнено детайлно и какъв е производственият процес в цеха на завода, където възникна инцидентът. 

Причината на този етап не може да се каже. Работи се по няколко версии - техническа причина, човешка грешка и други. Разпитани са свидетели - те описват производствения процес, провеждания инструктаж и т.н.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването ще се води от Национална следствена служба. „Изготвили сме предложение до Апелативна прокуратура – Пловдив делото да бъде взето под специален надзор“, посочи още Атанасов. 

Няма опасност от последващи взривове, допълни Дичо Атанасов.