/ ФБ/ИТН
Заради действията на Гроздан Караджов, министър в оставка на регионалното развитие от “Има такъв народ”, ще бъде съборен незаконният кей на Ахмед Доган на “Росенец”.

Това написа в профила си във Фейсбук Слави Трифонов.

ДПС се стече на Росенец в подкрепа на Доган, той не иска сблъсъци (СНИМКИ)

Иначе “ние сме ДПС”, а всички останали са “Промяната”. По делата им ще ги познаете, допълва лидерът на ИТН.

 


"Няма недосегаеми! Стига да искаш да си свършиш съвестно работата! Забавихме се малко, защото се наложи да наемем инженери водолази, които да извършат замерванията под вода! А и водата да се постопли! Но свършихме каквото сме обещали", написа от своя страна Гроздан Караджов във Фейсбук.




Президентът подкрепи акцията на Христо Иванов на морския бряг

Преди точно две години Христо Иванов акостира с гумена лодка на плажа Росенец, където е разположен т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС. Тогава той влезе в сблъсък с охранители от НСО.

След проверка на удължението на кейовата стена в лесопарк "Росенец" Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) - Бургас е съставила на 23 юни констативен акт за установени нарушения - липсата на необходимите строителни книжа, като има само Подборен устройствен план - парцеларен план, с което е финализирана проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от 22 март, потвърдиха за БТА от ДНСК. Проверяваният строеж е "Удължаване на кейова стена – пристан за лодки и яхти", който се намира в поземлен имот по кадастрална карта и кадастрални регистри на Бургас. Извършител е"Хермес Солар"ООД, строителят е неизвестен, за строителния надзор няма данни, показва справка в документа на РДНСК-Бургас. Констативният акт е основание за започване на административно производство по Закона за устройството на територията, което може да бъде обжалвано. След края на съдебните процедури ДНСК може да издаде заповед за премахване на незаконния обект, коментираха от Дирекцията.

На 22 март ДНСК установи, че удължението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградено без необходимите строителни книжа след извършена проверка по документи и на място по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.
Държавният строителен контрол не откри строителни книжа в община Бургас, нито искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение „Кейова стена“, изградено в акваторията на Черно море, посочиха тогава от ДНСК.
С изменение на кадастралната карта през 2020 г. площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м съгласно предоставените кадастрални скици. Според тях обектът се води поземлен имот. От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас (СГКК) е издадена скица на имота, предназначен за пристанище, с вписан собственик „Хермес Солар“ ООД, съгласно констативен нотариален акт от 2020 г. В него е записано, че имотът се състои от две основни части - северна и западна, изградени на два етапа в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век.
При проверката на място от ДНСК е установено, че обектът "Кейова стена" представлява стоманобетонна подпорна стена - вълнолом и стоманобетонен кей с  "Г" образна форма, съобщиха на 22 март от ДНСК. Приблизителната дължина на съоръжението е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 м и западна - с приблизителна дължина 105 м.  От огледа на място става ясно, че около 50 м от северната, дългата част на кейовата стена, е старо строителство. Бетонът е обрушен и на места има оголена, силно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка. Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки. За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж.

На 22 март от ДНСК информираха също, че вследствие на проверката държавният строителен контрол ще възложи на външни специалисти извършване на подробно обследване, обхващащо и подводната основа на имота "Кейова стена" и въз основа на данните от обследването ще предприеме последващи законосъобразни действия по случая.