/ DarikNews.bg
Стотици младежи и активисти на ДПС се стекоха в имението на почетния председател Ахмед Доган на "Росенец", за да изразят подкрепата си. Спонтанната им реакция бе провокирана от "свободното плажуване" с лодки, организирано от бившия правосъден министър Христо Иванов за днес след злополучното му акостиране преди няколко дни с българското знаме в ръка.


Симпатизанти на ДПС край Росенец
DarikNews.bg



По неофициална информация тук има над 8000 членове и симпатизанти на партията.

Т
е вече не се побират в рамките на имението и някои остават извън него, защото продължават да се стичат хора.
 

Росенец
DarikNews.bg


 

DarikNews.bg



МВР охранява обществения ред, след като вчера НСО се оттегли по желание на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Самият той е във вилата на "Росенец", а тук е и цялото ръководство на ДПС, начело с лидера Мустафа Карадайъ, евродепутата Илхан Кючюк, както и депутатите на движението.

 

Росенец
DarikNews.bg

Под снимката депутатът Ерджан Ебатин, който също е там, написа емоционален пост за събитието в профила си.

"Това, което ни отличава от всички други е, че ние имаме изстрадана кауза за права и свободи, за демокрация. Затова и сме особено чувствителни, когато някой иска да ни я отнеме.
Всички трябва да са наясно с това, че ние сме част от България и България е част от нас.
Научили сме го от Ахмед Доган.
Ние сме едно.
НЕ СИ САМ. ТУК СМЕ. МНОГО СМЕ
.", изрази подкрепата си към Доган варненският народен представител.


Междувременно пък инициаторите на масовото "плажуване" на "Росенец" Христо Иванов и Иво Мирчев се разправяха с полицаите на място пред имението защо не ги допускат да слязат надолу на самия плаж, при положение, че имали разрешение. В ефира на NOVA лидерът на ДБ призова хората си да се въздържат от всякакви провокации, в това число и на етническа основа. Иванов обясни, че само е дошъл мирно да плажува.

По този повод кметът на Бургас Димитър Николов поиска
разрешение от шефа на полицията в областния град да бъдат допуснати по суша организаторите на протеста, но получи отказ от съображения за сигурност и избягване на безредици. Николов оповести това в профила си в социалната мрежа около 10.30 часа.

 


"Току що разговарях с директора на ОД на МВР Бургас, за да поискам допускане на организаторите на протеста до зоната в парк Росенец. Не са допускани и общински съветници.
Комисар Сотиров заяви, че той носи отговорност за безопасността и с цел да няма сблъсъци на етническа основа няма да допусне промяна на предварително определения от полицията план за безопасност.




В същото време други летуващи обаче спокойно отиват на плажа, където достъпът е свободен. Някои пристигат с лодки по вода.
 

Росенец
DarikNews.bg



Бариерата в парк „Росенец“ беше премахната още преди ден, достъпът до имението на почетния председател само не е свободен.
 

Росенец
DarikNews.bg



Самият той силно се надява да не се стигне до ескалация на напрежението и сблъсъци край имота му, съобщи бТВ, чийто екип бе на гости при него в навечерието на акцията на лидера на Да, България.

Доган смята изявата на Христо Иванов за провокация.

Почетният председател на партията е заявил още, че влизането на страната ни в чакалнята на еврозоната не е особена гордост и че нищо няма да се промени, защото българският народ винаги търси месия да го спаси. За сградата и земята той е обяснил, че всичко е законно, закупено от пенсионния фонд на приватизирания Нефтозавод. Затова и в непосредствена близост се намират резервоарите, където разтоварват танкерите петрол. Почетният председател на ДПС е поканил екипа на медията да пие кафе с него, но е отказал да бъде сниман.