/ БГНЕС
Президентът публично подкрепи дебаркирането на лидера на ДБ Христо Иванов на морския бряг край Росенец и поиска сваляне на охраната от НСО на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата от движението Делян Пеевски. Радев направи това в специално изявление от "Дондуков" 2, в което порица служителите на НСО, които охраняват частния имот, приписван на Доган.

Радев обаче не коментира акцията по вода на бившия правосъден министър, сега политик, а поиска проверка на охраната от НСО. Настоя и за спешно преразглеждане от междуведомствената комисия на необходимостта от държавна охрана на Ахмед Доган и на депутата от ДПС Делян Пеевски, като не скри, че според него нямало нужда от нея. За целта той е извикал на среща шефа на НСО ген. Красимир Станчев и му е наредил да назначи проверка на действията на служителите на НСО, както и спешно да свика още утре междувемодствената комисия, която решава кой да бъде охраняван от НСО.

„Днес имах разговор с началника на НСО – потвърждавам, участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Извършва се служебна проверка по казуса със сблъсъци на плажа”, обяви Радев в обръщението.

„По закон работата на НСО се определя от Комисия в състав главния секретар на МВР, председателят на ДАНС и ръководителят на НСО. Само напомням, че ДАНС и МВР са на подчинение на премиера Бойко Борисов. Миналата година събрах комисията и те препотвърдиха нуждата от охрана на Доган и Пеевски. Днес имах разговор с председателя на НСО и му възложих още утре Комисията да се събере. Очаквам по Закон тя да изпълнява функциите си”, посочи президентът.

"Редно е прокуратурата, правителството и местната власт да извършат проверка в парк "Росенец" и да набележат мерки", иска още президентът.

Радев се оплака, че приетият през 2015 г. закон за НСО му отнел правомощията и не можел да определя лично президентът кого да охрянава службата и кого - не.

"Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание", побърза да се разграничи Радев.

"Ако някои не могат или не искат да въдворят реда в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека се възстановят правомощията по закон", поиска си НСО Румен Радев.

Той не позволи да му бъдат задавани въпроси след изявлението.