/ www.atanasskatov.com
„От 48 часа не е спирало да вали и има около 50 сантиметра нов сняг на базовия лагер, а нагоре със сигурност е повече. Непрекъснато падат лавини от близките върхове, снегът не спира“.

Това казва българският алпинист Атанас Скатов в специален аудиозапис, направен на базовия лагер на хималайският връх Дхаулагири (8172 м) и публикуван на неговата интернет страница.

Лагерът се намира на 4 750 м надморска височина и е отправна точка за четвъртия осемхилядник на Скатов за този сезон, след като по-рано той изкачи успешно Кангчендзьонга, Гашербрум I и Гашербрум II.

Атанас Скатов се отправи към базовия лагер на Дхаулагири

„Засега не можем да мръднем никъде, стоим в палатките. Надяваме се през следващите дни да спре да вали, за да можем да се качим във височинните лагери, защото няма време. Само планината обаче решава какво и кога да се случи, а ние можем да бъдем позитивно настроени и да вярваме, че ще се качим на върха тази година“, казва Скатов на своите последователи.

Българин изкачи втория по височина връх в света

Връх Дхаулагири един от 14-те на планетата с височина над 8 000 м. Името му се превежда като „Бяла планина“, а върхът предстои да бъде десети осемхилядник в кариерата на Скатов, който ще го приближи с още една крачка към „Хималайската корона“. Титла, желана от много алпинисти, но притежавана от малцина.

Алпинистът Атанас Скатов покори девети осемхилядник

Целта на Атанас Скатов е да стане първият българин, изкачил всички осемхилядници и то без консумация на храна от животински произход, с мисия за опазване на околната среда.