/ Guliver/Getty Images
Стефан Стефанов осъществи второ българско изкачване на К2 - вторият по височина връх на планетата. Тази нощ, той атакува сочения за най-труден сред осемхилядниците (и втори по смъртност след Анапурна) с още 18 души от международна експедиция, предава БНР.

Алпинистът Атанас Скатов покори девети осемхилядник

В 2:27 българско време Стефанов изпрати съобщение, че е на върха. Дни по-рано, на 18-и юли, столичният адвокат и още няколко десетки души стигнаха на 400 метра под върха, но се наложи да прекратят атаката заради дълбок сняг, лавинна опасност и липсата на опънати въжета до върха.

Личен архив

След 3-дневна почивка в Базов лагер на 22 юли Стефанов и вече намаленият състав на желаещите да изкачат върха поеха нагоре. В момента, той слиза към Базов лагер. 

Атанас Скатов изкачи Гашербрум 1

През май Стефан Стефанов изкачи третия по височина връх на планетата - Канчендзьонга, а миналата пролет - Еверест.  Първото българско изкачване на високия 8611 метра връх е на Боян Петров. Той стъпва на К2 на 31 юли 2014 г. Така става и първият българин, изкачил 3 осемхилядника за 100 дни.

Иван Томов изкачи осемхилядника Лхотце

По-рано, през май същата година, Петров изкачва Канчендзьонга, а на 23 юли - и Броуд Пик. Двойното изкачване - на Броуд Пик и К2, за 8 дни (и то без допълнителен кислород) е световен рекорд. 
БНР