/ БГНЕС
Алпинистът Атанас Скатов се изкачи на връх Гашербрум 1 (8080м) в ранните часове днес, като част от експедиция с организатор фирма “Каракорум Турс Пакистан”.

Първата аклиматизация на Скатов е минала успешно

Това е втори осемхилядник за него тази година след успешното му изкачване на връх Канчендзьонга (8586м) на 15 май, се съобщава на страницата на алпиниста в социалните мрежи.



Скатов тръгва към върховете Гашербрум 1 и 2 в Пакистан

Гашербрум I (наричан още Скритият връх заради отдалечеността си или K5) е единадесетият по височина връх на Земята от 8080 м. Намира се на границата между Китай и Пакистан и е част от масива Гашербрум, намиращ се в планината Каракорум, район в Хималаите.

След Канчендзьонга Скатов покори и европейския град на спорта

Атаката на върха започна на 11 юли в 15.27 часа българско време и продължи 15:00 часа, когато в 06.34 часа се получи съобщение от СПОТ устройството на Скатов с текст “На върха съм!” отбелязващо достигането му на върха.

Атанас Скатов покори третия по височина връх на планетата

“Изкачването беше трудно в условия на много силен вятър. Аз съм много изморен, тъй като последните 5 дни съм спал едва по 1-2 часа на денонощие и съм преодолявал дълги разстояния в условия на разреден въздух.
 
 

Благодаря на всички за подкрепата! Заедно напред и нагоре към върховете! Gasherbrum, Karakorum, Pakistan🇲🇷

Публикувахте от Atanas Skatov Sportist в Четвъртък, 13 юни 2019 г.

Не разрешиха на Атанас Скатов да изкачи Еверест без шерп

Много се чудех дали да тръгна след като не съм спал и нямах възможност да се възстановя след аклиматизацията, но реших, че съм дошъл да катеря върхове и тръгнах решително и с вяра в собствените сили нагоре. 

Дадох всичко от себе си и отново тествах силата на духа и физическите си сили. Радвам се, че успях!”, сподели Скатов по сателитния си телефон.
facebook