/ личен архив, facebook
 "На върха съм”. Това съобщение изпрати Атанас Скатов от СПОТ устройството си в ранните часове днес - 04:43 часа българско време.

Алпинистът Атанас Скатов посочи следващата си цел

След 15-часов преход той успя да стъпи на връх Канчендзьонга - третия по височина връх на планетата 8586 м., или по-скоро няколко метра под него. Кангчендзьонга е свещен за жителите на Сиким и съществува неофициално правило изкачващите го алпинисти да не стъпват на самия върхов купол.

Тази експедиция беше доста трудна за Скатов, който се разболя 3 пъти по време на експедицията, но не се отказа да атакува върха. Връх Канчендзьонга е 7-мият изкачен от Скатов връх по проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата.

Алпинистът Атанас Скатов представя последните си книги в града под тепетата

През 2017 г. Атанас Скатов стана и първият българин, успял за завърши проекта “Севън съмитс” за изкачване на 7-те континентални върхове на планетата.

След кратка почивка и възстановяване в средата на месец юни ,следващата цел на алпиниста за този сезон ще бъдат върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум, Пакистан.
Дирекция Спорт, община Варна