Атанас Скатов със зам.-кмета на Варна Коста Базитов и шефа на общинската спортна дирекция Кристиян Димитров
Атанас Скатов със зам.-кмета на Варна Коста Базитов и шефа на общинската спортна дирекция Кристиян Димитров / Дарик Варна
На третия по височина връх на Земята той обеща да развее флага „Варна - Европейски град на спорта 2019” 
Третият по височина връх на Земята е следващата цел на Атанас Скатов. Най-активният български алпинист в последните години поема към Канчендзьонга (8586 метра) в Хималаите следващата седмица, обяви той във Варна.

Досега Канчендзьонга е бил изкачван от само един българин - Боян Петров през 2014 г. Името на планината, преведено от санскрит, означава „Петте съкровищници на великия сняг“. Представлява пет огромни върха, съединени с общо било.

Върхът Канчендзьонга се намира в най-дивия район на Хималаите. Експедицията там ще продължи два месеца.  Две седмици ще се върви до базовия лагер, разположен на почти 5500 метра, сподели българският катерач.  

„В планината колкото и да си подготвен, колкото и да си добър, само тя решава дали да те допусне до върха и да си ходиш живи здрав. Не съм спирал да тренирам, особено в последните месеци. Смятам, че съм подготвен, не само физически, а и психически. Силно вярвам, че ще се кача на върха”, сподели Скатов. Той разкри, че подготовката му през зимата протича в Рила и Пирин, а с членове на варненското  туристическо дружество “Владислав Варненчик“ през януари са изкачили връх „Ботев” от северната му страна. 

Атанас Скатов за малко да се откаже от веганството, а Боян Петров - да стане снежен барс

До края на годината Атанас Скатов планира и други експедиции. Те са част от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника. До момента в света това е направено от едва 39 души. Дотук сливналията е развял българското знаме на 6 от осемхилядниците. Това са Еверест, Манаслу, Анапурна, Макалу, Лхотце и Чо Ою в Хималаите.

Атанас Скатов има зад гърба си един успешен проект. Миналата година той стана първият българин и първият веган в света, стъпил на седемте континентални първенци. 41-годишният алпинист от 7 години е веган и продължава със своя експеримент. Любопитното е, че до 2010 година той никога не е бил в планина, а до 2012 година не е бил спортист. 

Алпинистът и веган Атанас Скатов: Със смесени емоции съм след Еверест

От 2 години Атанас Скатов е представител на туристическо дружество  “Владислав Варненчик“. Тази година ще е лице на инициативата „Варна - Европейски град на спорта 2019”. 

„Варна е зад гърба ти. Води я там, към висините, към които си тръгнал”, му пожела зам.-кметът на Варна Коста Базитов, който му връчи специалния флаг. 

Другата връзка на Атанас Скатов с Варна е техниката за комуникации, която използва по време на експедициите си. Апаратурата е осигурена от варненска фирма. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК