/ Дарик архив
Хроникьорът на българския алпинизъм доц. Сандю Беше е готов с книга за завършването на хималайската корона от български алпинисти, но чака Наско или друг катерач да качи фаталния Шиша Пангма
Български алпинисти
97681
Български алпинисти
  • Български алпинисти
Двама алпинисти прославяха България и поставяха своите рекорди през последните няколко години, докато се катереха до най-високите върхове на планетата – Боян Петров и Атанас Скатов. Първият за съжаление завинаги остана под Шиша Пангма в началото на миналия месец, вторият, слава Богу, се завърна успешно от Чо Ою.
 
Не разрешиха на Атанас Скатов да изкачи Еверест без шерп

Те не са просто обикновени алпинисти. Единият е биолог, спелеолог, работил е в Националния природонаучен музей, а другият – доктор, агроном по растителна защита. И двамата са еколози. Боян Петров страдаше от диабет, Атанас Скатов от близо 7 години е веган.
 
Има един човек, който много добре познава и двамата и им е бил преподавател – 84-годишният доц. Сандю Бешев, също алпинист, писател, хроникьор на българския алпинизъм и бивш лектор в Аграрния университет в града под тепетата.
 
Какво свързва тримата мъже и как?
 
Нови мерки за сигурност може да спрат експедицията на Атанас Скатов към Еверест?

Макар и зависим от инсулина, нищо не се оказа в състояние да спре Боян Петров по пътя към хималайската корона. Всъщност накрая го спря планината. Или си го прибра завинаги, както казаха близките и приятелите му.
 
Докато атакуваше 11-ия си осемхилядник – Шиша Пангма, 45-годишният алпинист и любител на екзотичната част от родната фауна изчезна. Той не беше намерен в безпрецедентната спасителна акция, извършена съвместно от Китай и Непал. Намерени бяха само инсулинът и някои принадлежности на катерача.
 

Боян Петров
netinfo

 
Преди близо две години в интервю за Дарик Боян Петров заяви, че над 7000 м съхраняването на каквито и да било течни лекарства става много драматично. Два или три пъти алпинистът е намирал инсулина си замръзнал. По думите му, въпреки това, лекарството не губи свойствата си. Не че е имал някакъв избор – след разтопяването му просто го е приемал.
 
Край на надеждата: Безуспешно приключи издирването на Боян Петров

Природозащитникът допълни, че по време на всички експедиции диабетът е бил най-малкият му проблем. Той призова хората, които имат някакви физически проблеми, да не се отчайват и отказват, защото винаги има такива, които страдат повече от тях.  
 
Много хора страдаха и още страдат от загубата на Боян. Някои пък не могат или не искат да приемат факта, че е загинал. Така се е чувствал след научаването на новината и 40-годишният Атанас Скатов, след като благополучно слезе от Чо Ою до базовия лагер. Не е бил в състояние да повярва, че Боян го няма. После е дошло отрезвяването. Наско каза пред Дарик, че загубата на Боян е голяма, както за България, така и най-вече за близките му.
 
Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде

За пет години и половина Атанас Скатов има зад гърба си 16 експедиции, 9 от които към върхове над 8000 метра. Целта от последната експедиция, въпреки че не успя да се качи за трети път на Еверест, е изпълнена, защото той постави рекорд – за първи път веган се качи на осемхилядник без помощта на шерпа и кислородна маска.
 
Над 7000 метра, само с растителна храна, без шерпа и кислородна маска, сам в студа и снега – няма как да не се преумориш, и физически, и психически, сподели агрономът. В такива моменти започваш да се чудиш дали да се откажеш или да продължиш, каза още той и добави, че въпреки проблемите и изтощението, експериментът му, който продължава вече няколко години, е успешен. Алпинистът си води дневници, като един ден всичко ще излезе на бял свят под формата на книги.
 
Атанас Скатов: Пукнатина може да е погълнала Боян Петров

Скатов от 6 години и половина е веган и след последното ходене до Хималаите е бил на ръба да се върне към вегетарианството, но при вида на пресните плодове и зеленчуци в България, е решил да продължи с опита 10 години да употребява само растителна храна.
 
„Свръзката“ между двамата спортисти и експериментатори е доц. Сандю Бешев. Пред Дарик той разказа, че е чакал Боян Петров успешно да качи Шиша Пангма (8013 м), за да се увенчае България с хималайската корона (най-ниският осемхилядник беше, и все още е, единственият от 14-те най-високи върха, на които не е стъпвал български крак) и да издадат книга, посветена на това, с текстове от Бешев и снимки от Петров.
 

Сандю Бешев
netinfo

 
Доайенът на българския алпинизъм припомни, че от прословутата хималайска корона на Боян му оставаха още Еверест, който трябваше да бъде качен веднага след Шиша Пангма, а евентуално наесен – последните два недостигнати: Чо Ою и Лхотце.
 
През лятото, по време на почивката между хималайските експедиции, Петров е имал намерение да качи и пиковете Кхан Тенгри и Победа, което, заедно с натрупаните в актива му още три от първенците на Памир – Комунизъм, Ленин и Корженевска, щеше да му донесе титлата „зимен снежен барс“.

Алпинистът Атанас Скатов покори осемхилядника Чо Ою

Доц. Бешев беше категоричен, че сега само Скатов може да продължи по пътя на Боян Петров и да стане първият българин, извършил изкачване на 14-те осемхилядници и съответно – първият веган в света, сторил го.
 
Да пожелаем успех и късмет на сливналията и кураж – да не се отказва от това начинание, което е по силите на много малко хора. Всички, които искат да го видят и разговарят с него, могат да го направят на представянето на последните му две книги в Пловдив – утре, четвъртък, 7 юни в читалище „Алеко Константинов“ от 18.00 часа, както и на 9 юни в София, където ще направи презентация на тема „Кондиция на тялото за по-висока ефективност“.
 
Чуйте и репортажа от приложеното аудио