Снимка от 2017 г., на която Боян Петров защитава позицията, че целият трафик трябва да се изнесе извън Кресненското дефиле
Снимка от 2017 г., на която Боян Петров защитава позицията, че целият трафик трябва да се изнесе извън Кресненското дефиле / БГНЕС
Увековечават името на Боян Петров с гора в негова памет
97440
Увековечават името на Боян Петров с гора в негова памет
  • Увековечават името на Боян Петров с гора в негова памет
Чинари в подножието на Родопите в памет на Боян Петров - идеята е на планинаря Вишан Крайнов. В два поредни уикенда той организира засаждане на млади дръвчета край село Козарско, до Брацигово. Казва, че чинарите са любимите му дървета – големи и величествени.

Край на надеждата: Безуспешно приключи издирването на Боян Петров
 
"Група приятели и познати се събрахме във Фейсбук да направим гора, която да ни напомня за този велик човек. Аз съм планински водач, познаваме се бегло с Боян. Преди 10-15 години бях по Пирин, около Кресна и се бях качил на едно дърво и гледах нещо в района. Много бях впечатлен от това грамадно дърво. Като се разрових, разбрах, че е чинар. Оттогава са ми любимите дървета, защото стават огромни - по 30-50 метра", спомня си Вишан Крайнов.

Кой е Боян Петров?


Боян Петров
БГНЕС

"След време част от планинарската общност искаше да се запази Кресненското дефиле и да не се разрушава с магистралата. Боян Петров много активно се включи в инициативата по запазването на дефилето. Там се случи и катастрофата, при която той пострада. По някакъв начин Боян ми напомня на чинара. По тази причина, аз лично реших да засаждам чинари. Но всички хора, които се включат, могат да засадят каквото желаят, все пак е гора. Искам по този начин да го почета", казва Крайнов.

2015: Боян Петров изкачи последния непокорен от българин осемхилядник