/ БГНЕС, архив
След дни търсене и две седмици в неизвестност прекратиха акцията по издирването на алпиниста Боян Петров. Той изчезна на 3 май. Българинът се бе отправил към Хималаите, за да покори високия над 8000 метра връх Шиша Пангма.

Според алпинисти е възможно да е паднал в цепнатина по пътя към върха.

Роденият през 1973 г. Боян Петров е баща на две деца. Жената до него е Радослава Ненова. Към 2017 г. той е българският височинен алпинист с най-много изкачени върхове над 8000 метра - общо 10.

Вижте с колко житейски битки се е справил Боян Петров

Освен алпинист, той е зоолог, еколог и спелеолог, работещ в Националния природонаучен музей при БАН в София. Бил е координатор на Центъра за изследване и защита на прилепите към Национален природонаучен музей. Работи като оценител на проекти в областта на биологичното разнообразие, управление и проучване на защитени територии и консултант на държавни институции, неправителствени организации, популярни списания и онлайн издания. Взима активно участие в кампании в подкрепа на опазването на защитените територии и биологичното разнообразие в България.

Боян Петров: Колкото по-трудно ми става, толкова повече се амбицирам
 
Боян Петров е спечелил не една житейска битка досега.
 
Два пъти излиза победител от битка с рака. Има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и си чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак.

Андрей Ковачев и Боян Петров са ранени при катастрофа на Е-79
 
След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

Лекарите от ВМА: Боян Петров явно има уникален организъм
 
На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота. Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания.

От 16 април е последното му споделяне във Фейсбук. Тогава му предстои да изкачи Шиша Пангма.