Боян Петров е изкачил осем осемхилядника, преборил е рака два пъти, чупил е почти всяка кост в тялото си, а в края на август оцеля при тежка катастрофа. "Явно има още какво да дам", казва той пред NOVA.

"В последно време през една-две години нещо ме вкарва в болница и искам тази серия да свърши", казва Петров. На въпрос кой е урокът, който трябва да научи, той сподели, че напоследък взели да му стават много уроци и не иска повече: "По-хубави уроци - да, но не и такива, от които да страда тялото ми и аз всеки път се връщам на стартовата точка, а целите ми не намаляват".

Лекарите от ВМА: Боян Петров явно има уникален организъм

Иска му се през пролетта да изкачи Еверест и през зимата ще влезе в тренировъчен цикъл. "Колкото по-трудно ми става, толкова повече се амбицирам. Колкото по-големи са проблемите, толкова повече ще вложа хъс и енергия", коментира Боян Петров.

Смъртта и опасностите са част от алпинизма, казва още той. Но никога не е подценявал рисковете и обяснява, че когато зависи от него, реагира адекватно на тях. Разказва, че при изкачване на един от осемхиладниците се е отказал на 50 метра от върха.

Боян Петров покори трети осемхилядник за 2016-а

"Страхът е най-добрият приятел на алпиниста. Даже се възпитавам да ме е страх, защото той е това, което те връща и пак виждаш близките си", обяснява Боян Петров.

Източник: Nova.bg