/ Thinkstock/Getty Images
Край на надеждата: Безуспешно приключи издирването на Боян Петров
97390
Край на надеждата: Безуспешно приключи издирването на Боян Петров
  • Край на надеждата: Безуспешно приключи издирването на Боян Петров
Издирването на Боян Петров приключи безуспешно. Тази сутрин бе извършен последен оглед на връх Шиша Пангма с хеликоптер, а по-късно през деня китайските власти обявиха, че прекратяват издирвателната операция и по земя.

Боян Петров беше забелязан последно на 3-и май да изкачва своя 11-и осемхилядник - връх Шиша Пангма. Издирването му започна три дни по-късно, като в него се включиха два наземни екипа от шерпи и китайски алпинисти, както и хеликоптери. Алпинистите обходиха всички височинни лагери и достигнаха до 10 метра от върха, но единствените открити следи от Боян бяха инсулиновата му помпа и някои негови инструменти.

Първата информация за изчезването на Боян Петров се появи на 6-и май. Тогава унгарски алпинист Давид Клайн съобщи, че българинът е тръгнал сам на атака към Шиша Пангма ден преди останалите от групата и е забелязан последно на 3-и май през бинокъл на няколкостотин метра под върха.

Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде

Хималаите
Thinkstock/Getty Images

Операцията по издирването започна още на 6-и. Китай ангажира в нея около 100 души, включително и една от най-известните си алпинистки – Лиу Джинг, която също смятала да атакува върха, но се върнала назад заради лошото време.

Пред Дарик в акцията обяви, че се включва и един от най-известните шерпи алпинисти – Мингма Шерпа: „Познавам много добре Шиша Пангма. Катерил съм го както от южната, така и от северната страна. Всъщност трудната част е от лагер 3 до върха. Преходът е голям и половината е заледен. Затова си мисля, че може да е спрял там и може би е в района".

Правилно ли разбирам, че ще отидете да помогнете в спасителната операция за нашия алпинист?

"Да, но той не е само ваш. Той ми е като брат. Той е истински джентълмен и един от най-добрите катерачи – не само в България, но и в света. Така че ние също сме много разстроени. Той е истинска знаменитост и много мил човек".

Атанас Скатов: Пукнатина може да е погълнала Боян Петров

Лошото време обаче блокира опитите както на наземните екипи, така и на хеликоптерите. Първи полети бяха направени едва на 12 май. В същия ден два наземни екипа от шерпи и китайски алпинисти достигнаха до Лагер 2 на 6700 метра и Лагер 3 на 7400 метра височина, където имаше надежди, че може да се намира Боян Петров. На следващия ден китайската група достигна на 10 метра от самия връх, а на връщане е откри в близост до Лагер 3 инсулин, инсулиновата помпа на Боян, някои негови инструменти и тениска.

Хималаите хеликоптер
Gulliver/Getty Images

Оттогава до днес времето отново не позволяваше полети с хеликоптер. Дълъг полет обаче е бил извършен тази сутрин, каза за Дарик Деян Петков от щаба на българския алпинист: „Имаше полет тази сутрин. Летели са даже до лагер три – час и половина. Прегледали са всички точки,които бяхме предвидили първоначално, плюс още много места, но за съжаление няма абсолютно никакъв знак от Боян. Върнали са се обратно в Катманду. Не виждаме какво повече можем да направим и сме казали на китайците, че предпочитаме да запазят хората здравето си. Няма да има повече полети. Работата на земя остава решение на китайската страна“. 
 

Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигмахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!

Публикувахте от Kiril Petkov в 16 май 2018 г.
По-късно през деня китайската страна обяви, че прекратява търсенето и по земя, което сложи и окончателен край на цялата издирвателна операция.
 

 

Публикувахте от Kiril Petkov в 16 май 2018 г.
Боян Петров остава българският алпинист с най-много изкачени осемхилядници – общо 10. Дни след като покори Манаслу през 2015-а Петров каза в интервю за Дарик:

Боян Петров през 2015-а пред Дарик

„Като теглиш чертата накрая, разбираш, че надвиваш себе си, нищо по-особено. Поставяш си препятствия, поставяш си цел и правиш всичко възможно. Накрая идва щастието, че си преодолял поредното нещо в живота, което всъщност го осмисля. Като се върна назад, върховете са ми опорни точки. Ако някоя година не изкатеря нищо, ми е някак празно. Затова просто искам хората да си имат върхове, които да им осмислят живота“. 
 

От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша...

Публикувахте от Boyan Petrov в 16 април 2018 г.

Кой е Боян Петров?

Боян Петров бе спечелил не една житейска битка досега.
 
Два пъти излиза победител от битка с рака. С инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и си чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак.
 
След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние.

На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала „Струма“ в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота. Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания.
 
Публикувахте от Boyan Petrov в 16 април 2018 г.

Боян Петров е баща на две деца. А жената, която през последните години винаги го подкрепя, е Радослава Ненова.

Радослава Ненова: Планината искаше Боян за себе си, аз - за мен