/ netinfo
Дъщерята на алпиниста Боян Петров - Тея, използва социалната мрежа Фейсбук, за да благодари на всички за подкрепата, както и на хората, които се включиха в издирването на баща й.
 
Боян Петров е в неизвестност от 3 май, когато прави опит да покори връх Шиша Пангма в Хималаите. Акцията по издирването му започна на 6 май и продължава. Двама китайски алпинисти и двама шерпи са претърсили района около Лагер 3 под връх Шиша Пангма, където са открили инсулина на българина.
 
Спасители продължават издирването на Боян Петров

 "През тази изминала седмица останах без думи. И все още не знам какво да кажа. Още от малка все чувах странни за мен думи като ‘‘Аконкагуа‘‘ или ‘‘Боуд Пик‘‘, и не бях особено сигурна това какво значи. По-късно ми стана напълно ясно, че това са планини и върхове. От години това за мен беше станало автоматично – той отиваше всяко лято и се връщаше", написа Тея Петрова във Фейсбук. "Знаейки колко е упорит и колко силна воля има, не бях много обмисляла факта, че изведнъж ще има сериозен проблем там горе. Искам тук да благодаря безкрайно на всички за подкрепата и вдъхването на надежда, както и на хората, които участваха в издирването на баща ми. Той e там, където винаги е искал да бъде – в планината", допълва още тя, цитирана от БГНЕС.

„Надежда винаги има. Знам, че търсенето вече се проточва доста. С всеки ден и час има по-малка вероятност. Много неща може да са се случили, за които ние не знаем. Надявам се в най-скоро време да има някакви новини. Знам, че се прави всичко, което е възможно. Наистина много силно желая баща ми да се върне”, каза пред NOVA Тея Петрова.
 
Кой е Боян Петров?

Акцията по издирването на Петров, който изчезна преди десет дни, е в ход. В района на Лагер 3 (7500 м) е намерен инсулинът на алпиниста, който страда от диабет. Това съобщи пред Дарик Деян Петков от екипа на Петров у нас. Това не означава, че той няма инсулин у себе си.

Жената до Боян Петров: Нека спасителите не рискуват до върха

Радослава Ненова, жената до Боян Петров, и сътрудниците му са казали на спасителите, че желанието им е върхът да не бъде изкачван, ако това ще застраши нечий живот, тъй като няма шанс той да бъде намерен над Лагер 3 жив. Как протича операцията обаче зависи само от китайските власти, уточни Петков. В същото време спасителните хеликоптери са в Катманду в готовност да излетят, ако се наложи.