Хималаи
Хималаи / Thinkstock/Getty Images
Спасители продължават издирването на Боян Петров
97342
Спасители продължават издирването на Боян Петров
  • Спасители продължават издирването на Боян Петров
Издирването на Боян Петров продължава. Спасителите от Лагер 2 са достигнали Лагер 3, съобщи за Дарик Деян Петков от щаба на българския алпинист и добави, че информация от екипа, пренощувал в Лагер 3, който планираше да изкачи върха, все още няма.
 
Кой е Боян Петров?
 
Радослава Ненова, жената до Боян Петров, и сътрудниците му са казали на спасителите, че желанието им е върхът да не бъде изкачван, ако това ще застраши нечий живот, тъй като няма шанс той да бъде намерен над Лагер 3. Как протича операцията обаче зависи само от китайските власти, уточни Петков. В същото време спасителните хеликоптери са в Катманду в готовност да излетят, ако се наложи. Според публикация във Фейсбук на Йогеш Сапкота от „Симрик еър“ екипът от Лагер 3 възнамерява в понеделник да изкачи върха.

Без следа от Боян Петров, търсенето продължава в неделя
 
Десет дни след изчезването на Боян Петров при опита му да изкачи осемхилядника Шиша Пангма, операцията по издирване му продължава. В събота, към 21 часа местно време, след 13-часово катерене китайската група от спасители достигна Лагер 3 на 7400 метра височина, но българският алпинист не беше намерен.

Днес спасителите от Лагер 2 са достигнали Лагер 3, а от екипа, пренощувал в Лагер 3, който планираше да изкачи върха, все още няма информация, каза Деян Петков. "За нас има смисъл да се търси по-надолу и хората, които вървят от лагер 2 към лагер 3 го правят. Решението за изкачване на върха си е тяхно, имат програма и вървят по нея. Това са подготвени хора за това, което правят", каза той.

Деян Петков добави, по време на изкачване в планината батериите на телефоните се изключват и връзка със спасителите няма.  Алпинистът и водач Мингма Шерпа, който се включи в издирването с хеликоптери, също каза, че засега няма новини.  „Няма новини от планината. Ние сме в готовност да излетим. Ако намерят нещо, веднага ще ни се обадят“, каза той.  

Вчера хеликоптерите успяха да излетят за пръв път и извършиха проучвателни полети. Те са огледали пространството, където се предполага, че може да се намира Боян Петров, и са направили и проучили много снимки, но без резултат.

Българският алпинист е забелязан последно да поема към Шиша Пангма на 3 май, откогато е в неизвестност. Операцията по издирването му започна на 6-ти май.