Героят от Манаслу Боян Петров се цели в нови върхове
Героят от Манаслу Боян Петров се цели в нови върхове / darikradio.bg
Героят от Манаслу Боян Петров се цели в нови върхове
82202
Героят от Манаслу Боян Петров се цели в нови върхове
  • Героят от Манаслу Боян Петров се цели в нови върхове

Хората трябва да си имат върхове, които да им осмислят живота. Това разказа в ефира на Дарик Боян Петров, който покори връх Манаслу в Хималаите на 30 септември. Така българският алпинист постави ново рекордно постижение за страната. Досега българин не беше изкачвал 8-хилядника.

Боян Петров направи това без кислород, като част от 15-членна международна експедиция. И вече си поставя нова цел - на 15 март заминава за изкачване на нови два осемхилядника в Хималаите.

Боян Петров изкачи последния непокорен от българин осемхилядник

Ето какво още сподели Боян Петров в предаването „Кой говори":

„Като теглиш чертата накрая, разбираш, че надвиваш себе си, нищо по-особено. Поставяш си препятствия, поставяш си цел и правиш всичко възможно. Накрая идва щастието, че си преодолял поредното нещо в живота, което всъщност го осмисля. Като се върна назад, върховете са ми опорни точки. Ако някоя година не изкатеря нищо, ми е някак празно.

Затова просто искам хората да си имат върхове, които да им осмислят живота.

В един момент аз се засилих към истинските върхове, видях, че ми се отдават и започнах да си ги поставям един след друг като цел. Пътят ми към върховете не е рязък, а си е съвсем постепенен, логичен и си го следвам, поставяйки си още по-големи цели.

Връх Манаслу в Хималаите - поредната цел на алпиниста Боян Петров

Миналата година с изкачването на три осемхилядника за 72 дена аз просто открих един нов свят. Открих, че е възможно скоростно изкачване на върхове. Така или иначе вече си в планината, защо да не положиш още малко усилие и да изкачиш още един връх.

Рискът започва там, където ти свършват възможностите. Моето ниво е сравнително високо, а все успявам да се откажа в момента, в който стане опасно за живота ми. Така че мисля да продължа с тази предпазливост, защото най-добрият алпинист е живият алпинист".

Повече от участието на Боян Петров в предаването „Кой говори" чуйте в прикачения звуков файл