Боян Петров изкачи последния непокорен от българин осемхилядник
Боян Петров изкачи последния непокорен от българин осемхилядник / снимка: БГНЕС, архив
Боян Петров изкачи последния непокорен от българин осемхилядник
81985
Боян Петров изкачи последния непокорен от българин осемхилядник
Алпинистът Боян Петров пред Петя Царевска
  • Боян Петров изкачи последния непокорен от българин осемхилядник
  • Алпинистът Боян Петров пред Петя Царевска

Българин покори последния осемхилядник. Боян Петров изкачи осмия по височина връх в света тази сутрин - Манаслу, на който не беше стъпвал българин. Информацията съобщи сайтът на експедицията Seven Summit Treks Manaslu.

„Очаквам утре да се чуя с Боян", каза за Дарик жената до българския алпинист Радослава Ненова. Това е първото изкачване на осемхилядник след разрушителното земетресение в Непал. Преди година Боян Петров беше първият български алпинист, който изкачи втория по височина връх в света К2 в Каракорум.

Връх Манаслу в Хималаите - поредната цел на алпиниста Боян Петров

Досега Манаслу беше единственият от 14-те върха над 8000 метра, на който не беше стъпвал българин. В кариерата на Боян Петров това е пети осемхилядник. По този показател изравнява Дойчин Василев, който също е с пет. Петров е използвал вероятно предпоследния ден от хубавото време под Манаслу и е успял да достигне връхната точка на 8163 метра заедно с още алпинисти, които чакаха такава възможност. Сайтът на експедицията докладва, че утре ще се направи нов опит от други алпинисти. Пред Дарик жената до Боян Петров заяви, че очаква утре да се чуе с него:

„Знаех датата, обади ми се сутринта, преди да тръгне. Каза ми горе-долу как си е разпределил времето, на 29 или 30-ти ми каза, че ще опитат - според времето, понеже беше доста нестабилно. Има притеснение, вълнение, радост, ако не го чуя - притеснението продължава. Все пак върхът го броим за изкачен, когато алпинистите слязат".

Преди началото на експедицията до Манаслу Петров е поддържал форма с тренировки, разказа още Радослава Ненова:

„По принцип сме си активни в спорта, така че просто продължава с тренировките, целта е да не излизаш от форма. Подготовката е през цялото време, тя не спира в никой момент. Има желание, докато е там на място, да изкачи някой от съседните осемхилядници. Малко е сложно, покрай земетресението - има проблеми в самата обстановка".

В последните дни под Манаслу няколко експедиции отмениха опитите си за изкачване заради силните ветрове и опасността от лавини.