Връх Манаслу в Хималаите - поредната цел на алпиниста Боян Петров
Връх Манаслу в Хималаите - поредната цел на алпиниста Боян Петров / снимка: БГНЕС
Връх Манаслу в Хималаите - поредната цел на алпиниста Боян Петров
74354
Връх Манаслу в Хималаите - поредната цел на алпиниста Боян Петров
  • Връх Манаслу в Хималаите - поредната цел на алпиниста Боян Петров

Връх Манаслу в Хималаите е поредният осемхилядник, който алпинистът Боян Петров си е поставил за цел да изкачи. Според проекта му това трябва да се случи през есента на следващата година. Преди дни Боян се завърна след експедиция в Каракорум и успешно изкачване на втория по височина връх в света К2. Така той стана първият български алпинист, стъпил на този връх.

Той е първият българин с три осемхилядника за един сезон. През май изкачи третия по височина връх Канчендзьонга (8586 м), на 23 юли заедно с Иван Томов записаха качване на съседния на К2 Броуд Пик (8047 м).

„В крайна сметка К2 наистина беше хубав, сериозен връх и най-накрая след толкова години мечти се случи. 81-ва година изкачваме първият осемхилядник - Христо Проданов, и оттогава досега ние събираме колекцията от тези 14 върха и крайна време е вече да ги съберем", каза Петров.

По думите му върхове има много, така че когато човек има за какво да се похвали, по-добре да отиде и да го направи и да разкаже.

„Аз знам как такива успешни върхове стават вдъхновяващи истории за други начинаещи алпинисти, за хора без желание за алпинизъм. Обаче връх! Изкачен! В крайна сметка си се върнал жив и здрав, имаш какво да споделиш и сега е моментът, в който аз мога да разказвам, преди да се задълбоча в следващия проект. Той е от тазгодишния ни план за тези три експедиции. Изненадващо добре се наредиха всички неща, както си ги бях разчертал в София. Бях си направил един вид планове и отделни алтернативи. Ако не стане това, какво ще направя...Всичко се разви по сценарий, по който си го бях измислил и си казвам, че просто добре съм го измислил", разказа той.

Боян Петров сподели, че целите го държат напрегнат и в очакване на нещо. „Като нямаш цели, четеш вестник и ходиш в парка", допълни той.

Целия разговор с Боян Петров може да чуете на Radio.DarikNews.bg