/ Thinkstockphotos
Нови мерки за сигурност може да спрат експедицията на Атанас Скатов към Еверест?
97395
Нови мерки за сигурност може да спрат експедицията на Атанас Скатов към Еверест?
  • Нови мерки за сигурност може да спрат експедицията на Атанас Скатов към Еверест?
Засилени мерки за сигурност след изчезването на Боян Петров от страна на Китай, вероятно ще спрат новата експедиция на Атанас Скатов към Еверест.

Българският алпинист, който преди дни изкачи 6-я най-висок връх в света Чо Ою, планираше след това да изкачи Еверест без кислород и без чужда помощ.
 
Край на надеждата: Безуспешно приключи издирването на Боян Петров

Китай обаче настоява всяка експедиция на алпинисти към върха вече задължително да се съпровожда от същия брой шерпи.

"Тази година беше устно предупреждение, като на следващата година влиза на 100%. Тази година също бяха предупредили всички фирми, че искат за Еверест за всеки клиент да има шерпа. В момента, покрай инцидента на Шиша Пангма (бел. ред. под върха на 3 май изчезна алпинистът Боян Петров, чието издирване беше прекратено днес), още повече се стреснаха и затягат нещата, защото на моята експедиция до Чо Ою също почина едно младо момче. И те са сигурни, че искат да вкарат за Еверест едно  към едно съотношение шерпа с катерач, а за Шиша Пангма и Чо Ою на двама участника минимум един шерп", поясни Атанас Скатов.
 
"По този начин наистина се избягват инциденти или, ако стане нещо, по-бързо ще се реагира, ще се спаси човешкия живот", заяви още алпинистът.

Алпинистът Атанас Скатов покори осемхилядника Чо Ою

В момента Атанас Скатов чака разрешение в тибетския град Тингри. "Чакам, ама не се знае. Много се затягат нещата. Искат шерпи, пък аз тази година не съм взел нито шерпа, нито нищо. Ще видим ще му пуснат ли или няма. По-скоро май не искат да ме пускат", каза пред Дарик алпинистът.

Издирването на Боян Петров приключи безуспешно. Тази сутрин бе извършен последен оглед на връх Шиша Пангма с хеликоптер, а по-късно през деня китайските власти обявиха, че прекратяват издирвателната операция и по земя.
 

БГНЕС


Алпинистът беше забелязан последно на 3 май да изкачва своя 11-и осемхилядник - връх Шиша Пангма. Издирването му започна три дни по-късно, като в него се включиха два наземни екипа от шерпи и китайски алпинисти, както и хеликоптери. Алпинистите обходиха всички височинни лагери и достигнаха до 10 м от върха, но единствените открити следи от Боян бяха инсулиновата му помпа и някои негови инструменти.

Хималайската корона - 14-те осемхилядника на планетата (СНИМКИ)

Първата информация за изчезването на Боян Петров у нас се появи на 6 май. Тогава унгарски алпинист Давид Клайн съобщи, че българинът е тръгнал сам на атака към Шиша Пангма ден преди останалите от групата и е забелязан последно на 3 май през бинокъл на няколкостотин метра под върха.
 
Боян Петров остава българският алпинист с най-много изкачени осемхилядници - общо 10.