/ Guliver/Getty Images
Италианските катерачи Адриано Бонмасар и Романо Себастиани са последните, които са общували с българския алпинист Боян Петров в подножието на Шиша Пангма в Хималаите. Подобно на него, те също се били устремили към върха, но се отказали заради тежките метеорологични условия.
 
Радослава Ненова: Искам Боян да остане легенда, не желая траур и черни ленти

Двамата алпинисти също бяха в неизвестност за няколко дни, но в крайна сметка успяха да се приберат още преди да започне спасителна акция по издирването им. Сега разказаха за моментите си с Боян Петров в подножието на Шиша Пангма.
 

Край на надеждата: Безуспешно приключи издирването на Боян Петров

"Върнахме се от Хималаите с множество силни емоции. Изпитахме и много тежки моменти, но винаги сме знаели, че разполагаме с физическите и менталните качества да се справим с условията. С Романо бяхме в абсолютна хармония и си подавахме ръка в най-тежките мигове", разказа Адриано Бонмасар, цитиран от Gong.bg.
 

"Но имаше един, който беше особено трагичен. Оказа се, че ние сме били последните, които са си говорили с нашия голям приятел Боян Петров. Това се случи в лагер 1 и си разменихме приказки с човека, който е покорил множество осемхилядници", допълни той.
 

netinfo


Дъщерята на Боян Петров: Той e там, където винаги е искал да бъде

"Тогава ние решихме да слезем надолу, защото времето беше лошо, но той реши да тръгне сам нагоре. Не мога да си представя, че в този момент сме си казвали "сбогом" с него", сподели още Адриано Бонмасар на завръщане в Италия.Кой е Боян Петров?
gong.bg