Стотици хора се включиха в похода от Княжево до Копитото в памет на Боян Петров. Това е маршрутът, който Петров е изминавал преди всяка своя експедиция. Идеята дадоха негови приятели, но имаше и много непознати, дошли, за да изразят своята почит към големия алпинист.

Хора от всички възрасти, някои с българското знаме в ръце или върху раменете си поеха тази сутрин от Княжево до Копитото, сред които и Емилия Тончева.

БГНЕС

Край на надеждата: Безуспешно приключи издирването на Боян Петров

Тя споделя, че с Боян Петров са били приятели от 30 години, познават се още от деца. "Боян ни учи всеки ден, дори и днес, казва тя – учи ни на това да бъдем единни, да не се предаваме и да имаме каузи в живота си. Наричаме Боян Петров алпинист, но той не е само това. Той ходеше в планината и като зоолог, и като природозащитник, и като човек, който искаше да покаже, че болестта не е нещо непреодолимо". Боян Петров е приятел не само на Емилия, но и на цялото й семейство, споделя малкият й син Калоян.

БГНЕС

Боян Петров ще бъде запомнен със стремежа си към върха, който всеки от нас носи в себе си, казва Тодор Николов. Разказва, че го видял веднъж точно по маршрута на похода. "Снимах залез и той се появи сякаш от нищото иззад една скала. Очевидно бе изкачил маршрута. Месеци по-късно разбрах кой е той и че това е любимият му маршрут за тренировки", каза Николов. Велин Яворски е от Княжево и също като Боян Петров е израснал в горите на Витоша. Живеели близо един до друг, видял го за последен път седмица преди да замине. "Така си го спомням - с раничката тръгваше към Витоша. Имаше така да се каже дневна дажба. Всички тук го помнят като много човечен, земен мъж. Според мен той е човек, обречен на планината, с борбен дух. Мисля, че втори такъв в България няма да има", споделя Яворски.

Радослава Ненова: Искам Боян да остане легенда, не желая траур и черни ленти

Жената до Боян Петров Радослава Ненова също участва в похода. Тя помоли всички да бъдем щастливи, защото според нея "сега Боян е на по-хубаво място". По средата на трасето има дневник, към който всеки може да добави нещо от себе си.

БГНЕС


Кой е Боян Петров?

Издирването на Боян Петров бе прекратено на 16 май. Алпинистът изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите на 3 май. На 16 април, преди да започне изкачване на върха, за последен път споделя във Facebook:  "От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта", пише той. Алпинистът Боян Петров към 2017 г. е българският височинен алпинист с най-много, общо 10, изкачени върхове над 8000 м.