Алпинистът представи новата си книга и вече гледа към Гашербрум
Алпинистът представи новата си книга и вече гледа към Гашербрум / facebook
Алпинистът представи новата си книга и вече гледа към Гашербрум
Само 2 седмици след като покори поредния осемхилядник-Канчендзьонга, най-успешният български алпинист Атанас Скатов бе посрещнат от много свои почитатели в конферентната зала на х-л "Черно море" в европейския град на спорта Варна. Срещата, на която той представи новата си книга  „Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх. Дневникът на един веган", продължи повече от 2 часа.  Скатов разказа за одисеята около покоряването на тези върхове, като бе подготвил сериозен снимков и видео материал. Той докосна всеки един присъстващ в залата с увлекателния си разказ и дълго време отговоряше на задаваните към него въпроси. Директорът на дирекция спорт Кристиан Димитров връчи на Скатов по време на срещата специално надписан пикел и енциклопедия на спорта на Варна.

Атанас Скатов получи пикел и енциклопедия от общината
facebook

Скатов върна жеста със своя снимка от експедицията.
  Родният алпинист разказа и за 7-ия осемхилядник  и третия по височина връх на планетата Канчендзьонга (8586 метра) в Хималаите, който изкачи на 15-и май след 15-часов преход.  
По време на тази експедиция Скатов се разболява 3 пъти, но не се отказа да атакува върха, с което отметна поредния от проекта му за изкачване на Хималайската корона от 14 осемхилядника на планетата. В средата на месец юни алпинистът поема към върховете Гашербрум 1 и 2 в планинската верига Каракурум в Пакистан.Д-р Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 година в град Сливен. Средно образование завършва в родния си град, висше – в Аграрен университет, Пловдив, магистър по Растителна защита и докторат в Хумболт университет, Берлин, Германия. Работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър и ръководител в частния сектор в България и Германия.
До 2012 година Атанас Скатов не се е занимавал с физическа активност повече от 15 години. От началото на 2012 преустановява напълно консумацията на животинска храна и започва всекидневно да спортува.
От 2013 до 2019 година Атанас Скатов участва в 17 експедиции по света и изкачва успешно 14 върха. Той става първият веган в света, който е и:
• Първият българин изкачил Седемте континентални първенци на планетата – Seven Summits;
• Първият българин изкачил връх Еверест, 8848 м, по северния и по южния маршрут, 2014 и 2017 г.;
• Първият българин изкачил най-бързо два върха над 8000 метра – Еверест и Лхотце през май 2017 г. за 5 дни и 12 часа;
• С най-бърза експедиция в света на връх над 8000 метра – връх Макалу, 8481 м, за 94 часа;
• Първият българин атакувал 3 осемхилядника за 23 дена – Анапурна, Дхаулагири и Макалу през май 2016 г.; като Дхаулагири и Макалу атакува в алпийски стил в рамките на една седмица;
• Първият българин участвал в 4 експедиции на върхове над 8000 м за 90 дни – Анапурна, Дхаулагири, Макалу и Гашербрум 2 през 2016 г.;
• Първият българин участвал в 17 експедиции за 6,5 години, като 9 от тях са на върхове над 8000 метра;
• Първия веган в света изкачил връх над 8000 метра солово и без употреба на изкуствен кислород – връх Чо Ою, 8201м, на 13.05.2018 година.