Нова порция напрежение и обвинения към управляващите - в залата се стигна отново почти до бой. Депутатите чакаха Кирил Петков за блиц контрол, но той така и не се появи, съобщава NOVA

Тошко Йорданов прикани групата на ПП да се обадят и да доведат министър-председателя и министъра на финансите и да не се крият като "жени в някое мазе".
 
Председателстващият заседанието определи квалификациите като недопустими и сексистки.
 

От своя страна Йорданов се извини на дамите и призова двамата да дойдат като мъже да отговарят
 
Остра реакция имаше и от ГЕРБ. "Всички се крият като мишки. Да дойде Генчовска, явно каквото да стане той казва, че тя взама решенията, да дойде да я питаме за газа за петрола", прикани Тома Биков.

Опозицията иска Кирил Петков и Асен Василев да дойдат в парламента

 
Изгонването на руските дипломати също доведе до нови обвинения към Петков.

"На тази трибуна премиера е стоял и ни е лъгал! Най-тъпото е, че руснаците ни свалят от власт, дай да ги гоним....пропускате... ние от ИТН сме руски шпиони", заяви иронично Тошко Йорданов.
 
От "Има такъв народ" са изискали стенограмата от 9 май от Съвета по сигурността в Министерски съвет, но се укривала, твърдят те.

Заради казуса с руските дипломати, "Възраждане" ще сезират и прокуратурата. "Според нас от лицето Кирил Петков злоупотреби със служебното си положение и е извършил престъпление. Ще поискаме временно отстарняване от длъжността и ще видим как ще действа главния прокурор", каза Костадинов.
 
Основните въпроси към вицепремиера в оставка Корнелия Нинова бяха именно за ескалацията в отношенията София - Москва.
 
"Това правителство падна, то е в оставка. От 2 дни имаме ясна позиция. Кирил Петков не може и да си помисля да е министър-председател на тази държава", категорична бе Нинова.
 
Кирил Петков трябваше да инспектира газовата връзка с Гърция, но отлагането на блицконтрола вдигна градуса на напрежението.
 
"За пореден път не спазва правилата на Конституцията. Измислили са си пътуване незйнано къде да не се яват в НС когато държавата е изправена пред серия от кризи", подчерта Десислава Атанасова от ГЕРБ.
 
Според Мирослав Иванов обаче да се говори че са нарушени правилника или Конституцията не е издържано.
 
От своя страна Рамадан Аталай припомни, че премиерът е казал, че от 1 юли ще тече газ по интерконектора. "Той е отишъл да реже лента, а не е завършено и няма акт 16", каза депутатът от ДПС.
NOVA