/ Георги Димитров
Представители на опозицията поискаха в пленарна зала за блиц контрол да дойдат премиерът и вицепремиерът в оставка Кирил Петков и Асен Василев.  Водещият заседанието временно изпълняващ длъжността председател на парламента Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната" предложи да се насрочи друг ден за блиц контрол и да се продължи със законодателната програма.  

Мустафа Карадайъ, председателят на ПГ ДПС припомни, че това че Министерският съвет е в оставка, не е "алиби да продължава да нарушава Конституцията и законите на страната".

Обявиха кой може да е кандидатът на ПП за премиер

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че е недопустимо премиер и вицепремиер да не присъстват на блиц контрол. "Моля ви, определете час, в който Народното събрание ще проведе блиц контрола към премиера Петков и към вицепремиера Асен Василев", призова тя.

Тошко Йорданов помоли председателстващият заседанието да се обади на премиера и вицепремиера да дойдат в пленарна зала.  

От трибуната той призова "да не се крият като жени някъде в мазе, а да дойдат като мъже и да отговарят на въпроси".

Мирослав Иванов, който председателства заседанието, отговори, че подобни изказвания са сексистки и обиждат дамите в Народното събрание. Йорданов се извини и преформулира изречението си с „да не се крият като страхливи зайци, а да дойдат като мъже“.

Преди това в съобщение до народните представители изпълняващият дейността председател на парламента Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната“ съобщи, че те няма да участват в днешния блиц контрол поради „неотложни ангажименти“. Мирослав Иванов предложи да бъдат зададени въпроси към лицата, които присъстват в пленарна зала – вицепремиера Корнелия Нинова и Гроздан Караджов.  

Тома Биков от ГЕРБ-СДС посочи, че не разбира какъв по-неотложен ангажимент има премиерът Петков точно днес след всичко, което се е случило, при положение, че вчера парламентът е бил единствената институция в държавата, която е търсела някакъв изход от тази тотална безизходица.

"Тази държава в момента има една единствена институция, която се опитва да поеме отговорност за това, което се случва и това е българският парламент, не е българското президент, не е българското правителство, не е българската съдебна система", каза той.  

Нинова: Кого ще подкрепя БСП е работа единствено на БСП

Рамадан Аталай от ДПС също настоя да се яви премиерът в оставка Кирил Петков. Той отбеляза, че днес е 1 юли и напомни, че очакванията са да тече газ по връзката ни с Гърция.
БТА