Aсен Василев ще бъде кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната". Това стана ясно от думите на Кирил Петков, който направи специално изявление часове преди официално партията да получи мандат от президента за съставяне на правителство.

„Аз предложих на „Продължаваме Промяната” следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев”, заяви той.

Нинова: Петков публично да подаде оставка

"Той е човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме работа до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор", подчерта министър-председателят в оставка.

"С него и всички членове на "Продължаваме промяната" сме в един отбор. Заедно с всички коалиционни партньори и всички наши съмишленици. Време е да запретнем ръкави и да си свършим работата до край", изтъкна Кирил Петков.

Преди дни БСП постави като условие Кирил Петков да не бъде кандидат за премиер на ПП при опита за съставяне на правителство и замрази преговорите между двете политически сили. Това се случи след като бе обявено изгонването на 70 дипломати и персонал от руското посолство в София.

В 17 часа в петък "Продължаваме промяната" ще получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. Партията има една седмица да реализира мандата или да го върне на държавния глава.

Карадайъ: Откакто Петков и Василев влязоха в политиката, лъжата стана норма

Преговорният екип ще бъде воден от самия Петков и ще преговаря с всеки народен представител, който е готов да работи за държава по убеждение и по независим от задкулисието начин.

"Единственото по-опасно за държавата от избори в този момент е задкулисието да продължава да бъде в управлението чрез подставени лица. Ето защо заявяваме, че няма да преговаряме със следните политици: Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Костадин Костадинов, както и всички други народни представители, които не са свободни да вземат самостоятелни решения без предварителното съгласие на гореописаните лица или техни господари", посочи премиерът в оставка.

„Продължаваме Промяната“ ще предложи нов кабинет единствено при наличието на подкрепа от поне 121 депутати в 47-ото Народно събрание.

Асен Василев е съучредител и съпредседател на ПП. В момента заема поста вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите. Петков беше финансов министър и в служебното правителство с премиер Стефан Янев. Преди това през 2013 беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков.