Кирил Петков да излезе незабавно и да обяви, че подава оставка. Президентът Румен Радев да уволни незабавно председателя на ДАНС. Това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова настоя парламентът да вземе решение като най-висш държавен отговор, за да предотврати кризата в отношенията с Русия заради изгонването на руските дипломати и технически персонал. Тя предложи следните няколко стъпки.

„Кирил Петков да излезе и да обяви официално, че няма да се кандидатира за премиер. Преди да го направи незабавно да уволни заместник-министърът на външните работи, защото е подписал нотата. Президентът да уволни председателя на ДАНС, който е приел устно да му наредят да изготви едни списъци“, каза Нинова.

Обявиха кой може да е кандидатът на ПП за премиер

Тя призова министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска да отмени нотата на своя заместник.

„Това е в нейните правомощия“, обясни Нинова.

Лидерът на БСП поиска да се направи точен списък с броя на дипломатите, за които има данни, че са били шпиони, а всички останали да бъдат извадени от този списък. Така според нея ще се възстанови върховенството на международното прави и ще се излезе от тежката криза, предизвикана от решенията на Петков.

„Така ще преодолеем огромната пропаст към която се движим като държава и общество, подчерта още Нинова.

Корнелия Нинова прочете декларация от 30 март 2018 година, след случая „Скрипал“, която тя самата е прочела от парламентарната трибуна.

„След тази моя декларация, г-н Цветанов, който беше председател на ПГ на ГЕРБ направи след мен жестоко агресивно обръщение. Тук беше луд скандал. Поискахме почивка и се събрахме председателският съвет“, обясни Нинова.

„Аз убеждавах Борисов с аргументи за българския национален интерес, какво ще последва от това, Цветанов крещеше неистово. Какво се случи накрая. Влязохме в зала и обявихме, че няма да гоним руски дипломати. България засега няма да гони руски дипломати по случая Скрипал“, припомни Нинова решението от 2018 г.

Кирил Петков: Асен Василев ще е кандидатът на „Продължаваме Промяната” за премиер

Г-н Борисов, страшно съм изненадана от изказването Ви сутринта, защото помня ония разговор през 2018 година. Сутринта веднага, да се гонят, подкрепяме, нито крачка назад. Разбираме че искате да се върнете във властта през проатлантическото мнозинство, което говорите. Това е просто желание да се върнете във властта. Днешната ви позиция коренно противоречи на това, което с разум и хладнокръвие решихме в председателския съвет“, обяви Нинова.

„Искам да Ви кажа, къде по света се е случило това и да видите в какъв списък ще влезем. Папуа Нова Гвинея, закрито посолство на Русия, Суринам, закрито посолство на Русия, Грузия и последното в Украйна заради войната. Нито един от големите политически и световни опоненти на Русия, нито един от идеологическите им врагове не си е позволил това, което се случва днес в България, дори по време на война. Нито една държава днес не си позволява да скъсва дипломатическите отношения и да си закрива представителствата. Трябва да си дадем сметка за последиците икономически, политически, социални, културни, каквито искате. Представете си, че това се случи днес и спрат доставките на петрол, нямаме горива, блокираме икономиката, семействата, всичко. Представете, че спре взаимното сътрудничество по отношение на АЕЦ Козлодуй, дали можем да останем и без ток. И не ми говорете, че това е русофилство или слугинаж на Путин. Това е българският национален интерес", заяви Нинова. 
БГНЕС