/ НФСБ
Лидерът на НФСБ и народните представители от патриотичната партия отдадоха почит пред Освободителя на Добруджа ген. Колев и героите от паметните събития между 5 и 7 септември 1916 година
„Само обединени - българите извоюват победи и постигат своите високи цели. Когато са разединени - енергията отива във вътрешно противоборство, а не за съзидание“. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на поклонението за 104-та годишнина от Добричката епопея, което се състоя днес пред паметника на ген. Иван Колев в Добрич, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

НФСБ

Валери Симеонов и народните представители от НФСБ Валентин Касабов, Христиан Митев, Йордан Апостолов и Георги Колев, заедно с родолюбиви граждани и български офицери отдадоха почит пред паметта на героите от паметните събития между 5 и 7 септември 1916 г.

104 години Добричка епопея

На днешния ден преди 104 години се води най-ожесточената битка край Добрич, благодарение на която не се допуска повторна окупация от румънските, руски и сръбски войски.

НФСБ

Името на ген. Иван Колев остава записано със златни букви в българската история като част от тази Добричка епопея. Един от големите български пълководци, наричан Освободителя на Добруджа, той предвожда  българската конница, която разгромява опитващите се да превземат града и надвишаващи я по численост съюзени руски, румънски и сръбски части.

„В Добрич идвам винаги с чувство на признателност и преклонение, синовно преклонение, бих казал. Дядо ми се е сражавал тук. В момента разравям историята на другия ми прадядо, който, се оказва, че май също е бил тук при тези сражения, макар че през 1917 година е убит при Битоля.

НФСБ

Той е бил в състава на Четвърти опълченски полк, който също, доколкото знам, е имал участие в Добруджанската епопея“, каза Симеонов и сподели, че се чувства горд за тази велика победа на българското оръжие.

НФСБ

Той определи сраженията през 1916 година като Добруджанската Шипка или Втората Шипка. „Днес е време разделно. Имало е и по-тежки времена, но мисля, че този етап ще отмине. За съжаление, не с положителна оценка в исторически аспект ще бъде този период на стихийни протести и немотивирани искания.

Този период по-скоро няма да доведе до нищо“, коментира ситуацията в страната днес Валери Симеонов.