/ БГНЕС
Сравнението е с оценките от външното оценяване през 2017-а
Резултатите от матурите по математика след седми клас са малко по-високи спрямо миналогодишните, а тези по български език - малко по-ниски. Това съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на образованието Красимир Вълчев.
 
Ситуацията в различните области е различна, допълни министърът и коментира, че тези резултати трудно могат да се обвържат с последните промени в образователната система, които се очаква да имат ефект занапред. Днес по-скоро говорим за нормални колебания в отчетените резултати, уточни той.

Готови са резултатите от външното оценяване на седмокласниците

Най-много точки средно на двата изпита имат седмокласниците от три математически гимназии - „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив, „Д-р Петър Берон“ във Варна и Софийската математическа гимназия.

Вълчев съобщи също, че днес правителството е приело постановление за съвместна работа на институциите по обхващането и задържането на децата в училище, с което механизъм за съвместна им дейност става постоянен.
 
Четвъртокласниците с по-добри резултати от миналогодишното препитване

Министърът каза, че предстои да се подобри информационната обезпеченост по този механизъм, като целта е в по-голяма степен да може да се проследява движението на децата, защото много от тях пътуват с родителите си и това е една от причините те да не са включени в образователната системата. Министърът напомни за постигнатото досега - над 20 000 деца са включени допълнително в образователната система, а работата ще продължи и през следващата учебна година.
БТА