/ БГНЕС
Днес Министерството на образованието и науката (МОН) обяви резултатите от националното външно оценяване за 4-ти клас. За 7-ми клас конкретни резултати не бяха извадени, тъй като продължава обобщението.

Готови са резултатите от външното оценяване на седмокласниците

Общото становище на министерството за четвъртокласниците е, че по четирите предмета - Български език, Математика, Човек и природа, Човек и общество са по-добри спрямо миналата година. Учениците добре са се справили със задачата по Български език с отворен отговор.
 

БГНЕС


Общото заключение е, че като цяло при диктовката по-голямата част от учениците са усвоили правилното изписване на "я" и "щ". "По математика - най-големи затруднения има при геометричните задачи. Математиката се очертава като любим предмет за много от учениците, които с лекота се справят с алгебричните задачи", отбеляза Костадинова.
 
По-добри резултати са отчетени и при останалите два предмета - Човек и общество и Човек и природа. Неувереност се чувства в отговорите на географски въпроси, изискващи формирането на пространство, отбелязаха експертите.
 

БГНЕС

Седмокласниците показали по-добри резултати по математика и по-слаби по български език

Обобщените резултати показват, че по Български език и литература при четвъртокласниците има 8166 двойки (7761 през 2017 г.), по математика 12 869 при 13 533 година по-рано. Отличен по български език тази година са получили 1559 (3304 за 2017 г.), а по математика - 6285 деца при 3857 (2017-а).
 

БГНЕС


За следващата година по отношение на националното външно оценяване за 4-ти клас просветното министерство планира изместване на акцента към оценката на индивидуалните ученически постижения и сравняването им по успех. Изпитите за 7-ми клас пък ще имат за цел да измерват постигнатото в целия прогимназиален етап и в същото време да са насочени към оценка на функционалната грамотност.
БТА