/ Thinkstock/Getty Images
Близо 8000 петокласници ще проверят знанията си по История и цивилизации и География и икономика чрез външно оценяване, което ще се състои тази седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Участниците в изследванията са избрани чрез представителна извадка, като те няма да получат оценки. Резултатите им ще служат за мониторинг на постиженията по двата предмета.

Готови са резултатите от външното оценяване на седмокласниците

Външното оценяване по История и цивилизации е в сряда. То има за цел да проследи как учениците се справят с новата учебна програма. Оценяването обхваща 1800 деца от 78 училища в страната. Измерването ще започне в 10.00 ч. за децата, които са първа смяна, и в 13.00 ч. за обучаващите се следобед.

В четвъртък - 7 юни, в същите часове ще се проведе и изследването по География и икономика. В него трябва да се включат други 6000 ученици от 215 училища във всички региони на страната. Тестът ще включва 25 задачи - 18 с избираем отговор и 7 със свободен.

Анализът на резултатите ще има за цел да се проследи връзката между обема на учебното съдържание и образователните изисквания в новата учебна програма по предмета в 5-ти клас, както и дали учебното време е достатъчно за преподаването на материала. Това ще предостави възможност за оптимизиране на учебната програма при необходимост, се посочва в съобщението.

Инструментариумът за измерванията е подготвен от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование съвместно с дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование" в просветното министерство и с Асоциацията на професионалните географи и регионалисти.