Министър Красимир Вълчев
Министър Красимир Вълчев / БГНЕС
Няма да променят правилата за прием в първи клас, ще правят фини настройки
97676
Няма да променят правилата за прием в първи клас, ще правят фини настройки
  • Няма да променят правилата за прием в първи клас, ще правят фини настройки
Правилата за прием на първокласници няма да бъдат променяни. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев след излизането на резултатите от първото класиране на кандидатите за първи клас в София.
 
Според първоначалните данни, с които разполага министерството, около 70% от децата, кандидатствали в столицата, са приети в най-близкото за тях училище.

Излезе първото класиране за прием на първолаци, записването е до 7 юни

Въведеният принцип на уседналост е намалил злоупотребите и, въпреки че създава неравнопоставеност, според Вълчев е справедлив спрямо хората, които от години живеят в даден район. През следващата година ще бъдат направени фини настройки на системата за прием, но ще се запази принципът на най-близкото училище, обясни още образователният министър.

По думите му в София има деца с брой точки от т.нар. първа група, които не са приети в най-близкото училище заради неравномерното разпределение на училищата в жилищните райони.

Като причина за затрудненията с приема по новите правила Вълчев посочи и големия брой адресни регистрации, направени в последния момент.

Приемът в първи клас в София отново предизвика напрежение сред родителите

През следващата година ще бъдат направени фини настройки на системата, обясни министърът, и допълни, че в Бургас, Варна и Пловдив, където има информационни системи за прием на първокласници, около 90% от децата са класирани според първото си желание за училище.