/ Thinkstock/Getty Images
Приемът в първи клас в София отново предизвика недоволството на родители. Повече от 20 деца останаха извън 73-то училище „Владислав Граматик“, което за тях е най-близкото, но и е едно от най-предпочитаните в столицата. Те ще поискат среща с директора, както и решаване на проблема от Столичната община и Регионалното управление на образованието.
 
Семейството на Даниела Томова живее в района на 73-то училище повече от 10 години, а жилището е родният дом на съпруга й. Въпреки че попадат в първа група според уседналостта, детето им не е прието. Имало е деца с равен брой точки и е теглен жребий, но тяхното не е било след късметлиите.

Колко ще са първокласниците в София наесен?
 
„Не бяхме приети и в останалите две училища - 104-то и 121-во. Резултатът за нас от първото класиране е, че ние сме извън системата на образованието все още. 23 деца от първа група с абсолютно равен брой точки останаха неприети в 73-то училище и част от тях не са приети никъде. Тези деца са подавали документи в 2, 3, дори и 4 училища, но не са приети никъде“, каза Томова.
 
Паралелките в 73-то училище са с една по-малко от миналата година, т.е. те са 4 вместо 5, казва още Даниела Томова. По думите ѝ, ако се сформира пета паралелка, проблемът ще се реши, или ако неизтеглените при жребия деца бъдат разпределени в останалите 4. Въвеждането на принципа на уседналост е добро решение, смята още Даниела Томова, но очевидно е необходимо повече, за да бъде приемът справедлив.
 
„На нас ни беше отнета възможността да кандидатстваме при равни условия в други училища, да се възползваме от допълнителни точки за първо желание или месторабота, уж, защото щеше да ни бъде гарантиран приемът в училището по местоживеене, но се оказа, че не е така“, допълни тя.

Гласуваха новите правила за прием в първи клас в София
 
Директорът на столичното 73-то училище Иван Петков ще поиска от Регионалното управление на образованието да разреши неприетите ученици в първи клас, които попадат в първа група според уседналостта, да бъдат приети надпланово. Това каза той на среща с недоволните от класирането родители. 23 са децата, които жребият лиши от възможността да учат в това училище, а много от тях не са приети и в нито едно друго училище.
 
„Аз трябва да проведа консултации с отговорните институции, евентуално за увеличаване на план приема. Все пак има изискване за физическа среда. Така че ние не можем да имаме паралелка от 30 деца“, каза Петков.
 
„Всички казуси се решават индивидуално с консултации с отговорните институции, защото все пак има различни изисквания. Още днес мисля да се обадя, за да обясня каква е ситуацията и напрежението сред родителите“, допълни директорът на столичното 73-то училище Иван Петков.

Резултатите от националните външни оценявания  по български език и литература и по математика след VII клас са публикувани на сайта на МОН и могат да се проверят на адрес: priem.mon.bg. Проверката се осъществява с входящия номер и код за достъп от служебната бележка за допускане до изпит.  От 13 юни седмокласниците ще могат да получат служебните си бележки с резултатите от оценяването от училищата, в които се обучават. От 20 юни до 26 юни се подават документи за прием в профилираните и професионалните гимназии в страната. Кандидатстването и тази година ще бъде чрез електронната система на МОН  или на хартиен носител в училищата-гнезда. Родителите или учениците, които са подали заявления за участие в първо класиране на хартиен носител, няма да могат да подават електронно и обратно. Списъците с приетите на първо класиране ще бъдат обявени до 3 юли 2018 г. Записването на учениците в новите им училища или подаване на заявления за участие във второ класиране е в периода 4-6 юли 2018 г.