/ Дарик архив
Очаква се първокласниците в София за новата учебна 2018/2019 година да са около 12 300 или малко по-малко от настояващата учебна година. Това коментира пред БТА Ваня Кастрева - началник на Регионалното управление на образованието в София-град.

Започна кампанията за прием в първи клас в София

"Това обаче е динамична прогноза, защото не се знае колко деца ще дойдат с родителите си от страната в София, за да учат в първи клас, както не може да се прогнозира дали деца със семействата си ще напуснат столицата преди 15 септември", поясни тя. По думите й специфичното в София е, че за първи клас има прием в държавни училища, в общински училища - в най-масовия случай, в частни училища, а има и училища към Министерството на културата.

Принципът на уседналост ще бъде водещ при приема на първолаци

За всички първокласници в София ще има места за новата учебна година, увери Кастрева. "През новата учебна година очаквам около 200 училища в столицата да отворят вратите си за първокласници, но вероятно децата ще са малко по-малко от учениците в първи клас от настоящата учебна година - по данните на ГРАО, като родени деца", обобщи Кастрева.
 
Деца на чиновници са приемани с предимство в първи клас в столични училища

Приемът на документи за първи клас в София започна на 16 април и ще продължи един месец. Класиранията се очакват след 20 май, а записванията на първокласниците ще става с оригиналите на удостоверенията за завършен подготвителен клас или група. Тези записвания на първокласниците в училищата са в началото на юни.