/ Thinkstock/Getty Images
Започна кампанията за прием в първи клас в София - кой е водещият критерий
96982
Започна кампанията за прием в първи клас в София - кой е водещият критерий
  • Започна кампанията за прием в първи клас в София - кой е водещият критерий
Започна подаването на документи за прием на деца в първи клас в София. То ще продължи един месец (до 16 май включително), а на 4 юни ще излезе първото класиране.
 
Водещ критерий е близостта до училището, а новото тази година е въвеждането на принципа на уседналост. Местоработата на родителите в района на училището няма да дава предимство. Графикът с всички дейности и срокове, свързани с приема, е публикуван на сайта на Столичната община и на Регионалното управление на образованието.

Принципът на уседналост ще бъде водещ при приема на първолаци

Водещият критерий за прием е близостта до училището, а според принципа на уседналост децата се разпределят в 4 групи. В първата ще попаднат тези, които живеят в района на училището над 3 години, във втората - от една до 3, в третата - до 1 година и в четвъртата - живеещите извън прилежащия на училището район.
 
Другата новост е, че отпада критерият месторабота на родителите в района на училището. Причината за това, както и за въвеждането на уседналостта, са проблемите, които възникнаха миналата година. Тогава много деца бяха записани във основа на адресни регистрации, направени в последния момент или по съмнителни документи, доказващи месторабота.
 
Основният критерий остава близостта да училището, посочи просветният министър Красимир Вълчев. „Всеки родител и в момента има възможност да кандидатства за записването на детето си във всяко едно училище, но критерият за близост е единственият, който дава предимство до най-близкото училище“, обясни той.
 
Гласуваха новите правила за прием в първи клас в София

Според Силвена Денева, майка на четири деца - на 2, 4, 6 и 8 години, тригодишната уседналост е прекалено дълъг срок. Семейството живее в столичния квартал "Гоце Делчев". Голямото й дете ходи на училище в друг квартал. До яслата има училище, което е най-близко до тях, но тъй като попада в района и на "Манастирски ливади", квартал без училище, тя се опасява, че не всички желаещи ще бъдат класирани. Така ще се наложи сутрин да води децата си на три различни места.
 
Деца на чиновници са приемани с предимство в първи клас в столични училища

Междувременно родители подадоха сигнал в Комисията за защита от дискриминация срещу принципа на уседналост за бъдещите първокласници. В отговор образователният министър коментира, че е нормално, защото има училища, в които желаещите да запишат децата си, са повече от местата в тях.

„Ако го няма критерият за близост, тогава децата няма да имат този достъп до най-близкото училище и ще има живеещи на 50 или 100 м първокласници до дадено училище, да не могат да бъдат записани в него“, коментира министър Вълчев.
 
Родители на първолаци дават приема на прокурор (ВИДЕО)

Правилата, въведени от Министерството на образованието за прием в първи клас, важат за цялата страна. Няма да има значение кога са подадени документите, стига да е в рамките на кампанията. От допълнителните критерии най-много точки - 22, ще получи дете, които има братя или сестри в същото училище. Какво следва, ако първокласникът не се класира в най-близкото училище, обясни директорът на Дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева в ефира на Дарик.
 
По думите на началника на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева очаква се близо 200 столични училища тази есен да приемат около 12 300 първокласници.