/ Thinkstock/Getty Images
Промените тепърва ще се дискутират
МОН обмисля нови промени за приема на първокласници
94370
МОН обмисля нови промени за приема на първокласници
  • МОН обмисля нови промени за приема на първокласници
Министерството на образованието и науката излезе с нови промени за приема на първокласници. В тях е залегнал принципа на уседналост. Най-голямо предимство при записване в първи клас ще имат деца, чиито родители живеят поне от три години в прилежащия на учебното заведение район. Промените тепърва ще се дискутират.
 
Според наредбата първокласниците са разделени на 4 групи. В първата група са включени децата с родители, чийто постоянен или настоящ адрес не е променян поне от три години.
 
Деца на чиновници са приемани с предимство в първи клас в столични училища

Във втората група са децата с родители, които живеят в района повече от година, но през изминалите три години са променяли местоживеенето си.
 
Малчуганите, чиито родители са живели на различни места си през последната година, попадат в третата група. В четвъртата група са децата, чийто семейство живее извън района на училището.
 
Родители на първолаци дават приема на прокурор (ВИДЕО)

С приоритет ще се приемат децата от първата група. Когато те са повече от местата ще се вземат предвид други критерии. Например степен на увреждане, ако има такова, починали родители, братя и сестри в същото училище.
 
Какво осигурява предимство за прием в първи клас?

Другата промяна, която ще се обсъжда е идеята Националното външно оценяване в 7-ми клас и държавните зрелостни изпити на дванадесетокласниците да се провеждат на различни дати. Причината - трудното организиране на матурите на модули
 
Просветното ведомство предложи учебната година да се удължи с една седмица. А основният аргумент за това е, че ще се съкратят разходите за отопление през зимата. Всички тези промени предстои да се обсъдят до 28 август.