/ Dariknews.bg, архив
Подготвят нови критерии за прием в първи клас
94110
Подготвят нови критерии за прием в първи клас
  • Подготвят нови критерии за прием в първи клас
Постоянният вместо настоящия адрес ще се взима предвид при определяне на близостта до училището, като критерий за прием в първи клас. Това каза за Дарик директорът на дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева.
 
Ще бъдат въведени и правила за уседналост, т.е. определен срок, в който детето да е живяло на този адрес, като ще има различни времеви граници. Новите критерии за прием в първи клас ще са готови най-късно до началото на следващата учебната година.

Системата за прием на първокласници в София стигна до съда 

Близостта до училището ще остане водещ критерий за приема в първи клас. Около това становище са се обединили представители на Министерството на образованието и на Столичната община, съобщи Мария Минчева.
 
"Това, което бихме променили от настоящата наредба, е именно настоящия адрес да се замени с постоянен, като въвеждаме и уседналост. 
 
Обещание: Всички първокласници в София наесен ще влязат в училище

Все още не е решено какъв да бъде този срок, но ще има различни граници, обясни още Минчева. "Да има до една година, от една до три години, над три години, т.е. с най-големи преференции да се ползват родителите, чийто деца са родени и израснали в София. Този срок да бъде диференциран", обясни тя.
 
Ако някой родител не желае детето му да учи в най-близкото училище, ще има и други критерии, по които ще се извършва приема, те обаче предстои да се уточняват. "На първо място да бъдат удовлетворени всички родители на първокласници, които а с постоянен адрес и са в близост до училището", повтори Минчева.
 
Обмислят въвеждане на принципа на уседналост при приема на първолаци

Новите правила за прием в първи клас ще бъдат готови най-късно до началото на следващата учебна година.