/ netinfo
Против промените в Закона за частната охранителна дейност, се обявиха от Националното сдружение за кметства в България
96602
Против промените в Закона за частната охранителна дейност, се обявиха от Националното сдружение за кметства в България
  • Против промените в Закона за частната охранителна дейност, се обявиха от Националното сдружение за кметства в България
Националното сдружение на кметствата в Република България (НСКРБ) настоява и малките населени места да имат възможност да избират свои кметове. Това каза зам.-председателят на УС на НСКРБ и кмет на Панагюрски колонии Петко Стоев.
 
От сдружението поясниха, че в момента има ограничение в Изборния кодекс, според което в населени места с население под 350 души, не се избират кметове на кметства, а се назначават кметски наместници. Желанието на НСКРБ е тази граница да отпадне. Според тях може няколко по-малки населени места да се групират и да избират общ кмет.
 
Стоев посочи, че над 2500 населени места в страната нямат свои кметове. Според него кметските наместници са като служители на съответната общинска администрация и често са от други населени места, те не познават местните и не проявяват достатъчно интерес към проблемите им.
 
Председателят на сдружението Делчо Митев, който е и кмет на Брягово, община Хасково, посочи, че трябва да се даде по-голяма финансова самостоятелност на кметствата, както и те да могат да участват в европейски програми.
 
От сдружението също така искат в малките населени места да има по-голямо полицейско присъствие. Митев посочи, че са против населени места да се охраняват от частна охрана с мотива, че те като данъкоплатци се налага да плащат два пъти за едно и също нещо.
 
От НСКРБ смятат още, че държавата трябва да поеме почистването на коритата на реките, а да не прехвърля тази задача на населените места, защото те са държавна собственост.