Сакскобургготски: Обществото е твърде податливо на манипулации
Сакскобургготски: Обществото е твърде податливо на манипулации / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Наблюдавайки със загриженост събитията, които се случват в страната напоследък, смятам, че е особено важно да съдим за тях обективно, без да се нагнетява изкуствено напрежение, защото то не води до нищо добро за обществото ни".

Това публикува на сайта си бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Според него протестите представляват „действия от страна на отделни групи граждани, но едва ли може да се вадят генерални заключения за мнозинството" от българите.
„Нека не забравяме, че обществото ни все още е твърде податливо на това, което му се представя и повтаря, и става манипулируемо. Ето от какво трябва да се пазим днес. Ние сякаш сме своеобразни рекордьори по митове и невероятни полуистини, които се разпространяват ежедневно", допълва бившият министър-председател.

Той призова българите да имат „мъдростта да отсеят важното за години напред от временното".

„Емоцията, от която се водят много от нашите протестиращи сънародници, е оправдана и ги разбирам, но надали тя може да се приложи в управлението и да доведе до практически резултат. Разумът е по-добър съветник от емоциите", пише още Сакскобургготски.

По думите му енергията на улицата трябва да се насочи към позитивното мислене и към доброто, което може да се постигне, вместо да се хвърлят усилия в безсмислено хулене.

„Да не се делим на „ние" и „те" и приоритет да бъде кое е добро за мнозинството. Да сме наясно , че живеем в 21-ви век, а не в 18-ти, и сме част от европейското семейство, в което има ясни правила и параметри. Чухме гласа на протестиращите хора, но нека оставим сега милионите избиратели да кажат думата си на 12 май. Това е истинската и ефективна демократична процедура. В този ред на мисли отново ще призова всички към висока избирателна активност. Това е начинът да изкажем мнението си, за да не се стига после до нови улични протести. Погрешно е да не гласуваш, а после да недоволстваш и критикуваш резултатите. Именно масовото участие в избори гарантира на гражданското общество решаваща роля. Колкото повече се гласува на този ден, толкова по-легитимни ще бъдат и изборите!", допълва Сакскобургготски.

Според него случващото се удря имиджа и авторитета на страната, от които зависят и чуждестранните инвестиции, работните места и развитието на икономиката.
„Апелирам за разум и родолюбие като противовес на злобата, на радикалното и отживелия национализъм. Отечеството е намирало изход и в далеч по-сложни времена, защо и днес да не го постигнем?

Ако се върнем назад в близката история, като сравним и с другите държави, ще видим, че има безброй примери как при определени политически условия се сформират служебни или програмни правителства. Затова не бива да се драматизира излишно. Нека мислим свободно, независимо, да не позволяваме да ни манипулират и ръководят с шаблони", пише още бившият премиер.