Руските военни не се намесват в работата на украинските атомни електроцентрали. Нищо не заплашва сигурността на ядрените реактори. Това заявиха от посолството на Руската федерация в София след стряскащата ситуация в Запорожката АЕЦ в Украйна.

Макрон излиза с план за защита на ядрените централи в Украйна

"Във връзка с голямо количество недостоверна информация и изкуствено създаваната паника относно ситуацията със Запорожката АЕЦ сме принудени още веднъж да отбележим, че нашите военнослужещи не се намесват в работата на операторите на украинските атомни централи, като се ограничават с задачите по опазването им", обясняват от дипломатическата служба.




"Служителите на контролираната от Въоръжените сили на Русия АЕЦ в Запорожие продължават работата по обслужването на обектите и контролират радиоактивната обстановка. Нищо не заплашва сигурността на реакторите. Това се потвърждава и от официалните изявления на МААЕ", допълват от посолството.

Украйна съобщи за жертви и ранени при пожара край Запорожката АЕЦ

Според тях "инцидентът, който стана в учебно-тренировъчния комплекс, намиращ се извън територията на електроцентралата, е очевиден опит за провокация". "В хода на неуспешно нападение на руския патрул на Росгвардията, украинската диверсионна група подпали сградата, като я напусна. Пожарът веднага беше загасен. В този момент в комплекса нямаше сътрудниците на АЕЦ", пишат още руското посолство у нас.