Франция скоро ще предложи конкретни действия, с които да се гарантира безопасността и сигурността на петте основни атомни електроцентрали в Украйна, съобщи канцеларията на френския президент Еманюел Макрон, цитирана от Асошиейтед прес.

Защитата им ще бъде изградена въз основа на критериите на Международната агенция за атомна енергия, се посочва в съобщението.

Русия: Украински диверсанти са отговорни за случилото се при Запорожката АЕЦ

В нощта срещу петък руска атака срещу ядрена централа предизвика пожар и за кратко уплаши целия свят заради опасността от катастрофа, припомня Асошиейтед прес. 

В своя позиция президентът Макрон каза, че е „изключително притеснен от породените от руската инвазия в Украйна рискове за ядрената безопасност, сигурността и изпълнението на международните предпазни мерки“.

Макрон каза, че Русия „трябва незабавно да прекрати незаконните си и опасни военни действия“ и да позволи на украинските власти да упражняват пълен контрол над всички ядрени съоръжения, които попадат в международно признатите граници на Украйна.

Посолството на САЩ в Киев: Аатаката срещу Запорожката АЕЦ е военно престъпление

Той призова Русия да осигури „свободен, редовен и безпрепятствен достъп на служителите в обектите, за да подсигурят тяхното непрекъснато и безопасно функциониране“.

БТА